torstai 13. lokakuuta 2016

My day: tanssijana teatterillaAjattelin tehdä postauksen mun työpäivistä teatterilla, jos teitä kiinnostaa lukea millaista on tanssijan työ teatteriympäristössä. Tää on vasta mun toinen viikko teatterilla, sillä viime viikko kului kiertueella (saatiin muuten kuulla, että keväällä on luultavasti toinen kiertue edessä). Päivät teatterilla ovat kuitenkin jo melko samaa kaavaa noudattavia, joten keskivertopäivästä kertominen onnistuu jo tässä vaiheessa.

8.30 Herätys & Aamutoimet. Hampaiden pesua, vähän meikkausta, aamupala, eväiden tekoa... Mukaan ei tarvita juuri muuta kuin treeni- ja lämppävaatteet, tanssikengät (meillä jazztossut) nuotit lauluja varten, käsikirjoituksen, eväät ja juomapullon.

9.30 Lähtö teatterille.

9.45 Teatterilla. Käyn tanssijoiden pukuhuoneessa ja jätän sinne ulkovaatteet. Mulla on yleensä harkkavaatteet valmiina ulkovaatteiden alla, niin vaatteiden vaihdos onnistuu nopeasti. Me käytetään treeneissä harjoitushametta, jotta pitkään helmaan tottuu tanssiessa, niin nappaan hameen mukaan pukuhuoneesta. Vaatteiden vaihdon jälkeen suuntaan (suunnistan) lämmittelemään ja venyttelemään päänäyttämölle, jossa päivän ensimmäinen harjoitus pidetään.

10.00 Harjoitukset kuulutetaan alkavaksi. Harjoitukset ovat olleet yleensä teatterin isolla näyttämöllä tai erillisessä harjoitushuoneessa, joka muistuttaa tanssisalia (peilisali, josta löytyy mm. piano). Aamu alkaa sillä, että ohjaaja/koreografi kertoo päivän aikataulua ja kulkua esim. mitä kohtausta aletaan hiomaan ja mihin siitä edetään. Koreografi pitää alkulämpän tanssijoille ja näyttelijöille. Tänään treenasimme uutta kohtausta, jossa olin mukana tanssimassa.

12.00 Lounastauko n. 15min. Siirrymme näyttelijöiden lämpiöön syömään pikaiset eväät. Vartti on aika lyhyt aika eväiden syömiseen ja varsinkin jos seuraava kaksituntinen on täyttä tanssia, niin kovin runsasta evästä ei tässä välissä pysty syömään :D.

12.15 Työskentely jatkuu... Aloitamme loppukohtausten hiomisen ja siihen kuluu suurin osa iltapäivästä. Loppupäivästä noin puolen tunnin ajan harjoittelemme uutta laulua.

14.00 Teatteripäivän eka osa on ohi.

14.15-14.45 Discoshown kenraali

15.00 Kotona! Teen ruoan, syön, nukun päiväunet, yritän tiskata ja tehdä muutamia kotitöitä (esim. tänään pesin pyykkiä) sekä laitan illan eväät valmiiksi. Kovin paljon vajaan neljän tunnin aikana ei ehdi tekemään, joten olen yrittänyt nopeuttaa joitakin asioita esimerkiksi kokkaaamalla pakasteen täyteen kaikkia erilaisia ruokia valmiiksi annoskoossa. Niinpä voin ottaa sieltä ruoan valmiiksi aamulla jääkaappiin sulamaan eikä tarvitse kokkailla joka päivä ja käyttää aikaa siihen.
17.30 Lähtö teatterille

18.00 Harjoitukset jatkuvat. Isolla näyttämöllä käydään läpi kohtausta, jossa tanssijat eivät ole mukana. Siirryn harjoitussaliin treenamaan koreografioita parin muun tanssijan kanssa.

20.00 Tauko n. 15min

20.15 Työskentely jatkuu. Harjoittelemme kahta kohtausta suurella näyttämöllä. Toisessa olen mukana kuorossa ja osa "väkijoukkoa" eli käytännössä homma on lavalla kävelyä ja elehtimistä ohjaaman haluamalla tavalla. Toinen harjoiteltava kohtaus on suuri joukkokohtaus, jossa laulan ja tanssin.

21.30 Työpäivä saadaan päätökseen.

22.00 Käväisen ruokakaupassa ja olen suunnilleen kymmenen aikaan kotona. Syön iltapalan, käyn suihkussa, venyttelen noin tunnin verran ja katson seuraavan päivän treenivaatteet valmiiksi. Valmistan myös seuraavan päivän aamupala-smoothien ja yritän tehdä seuraavan päivän eväitä hieman valmiiksi.

00.30 Nukkumaan

Ja sama juttu seuraavana päivänä! Nyt täytyy sanoa, että viime viikkoisen kiertueen ja tämän teatterilla vietetyn viikon jälkeen olen todella väsynyt. Mieli on innostunut ja virkeä, sillä teatterilla työskentely on niin kivaa ja kiinnostavaa. Väsymys tuntuukin ennen kaikkea kropassa. Koko viikon on tuntunut, että on tulossa kipeäksi mutta eilen alkoi outo pahoinvointi. Pistin senkin aluksi flunssan piikkiin, mutta tänään koreografiaa treenatessa aivot olivat täysin tiltissä ja pysähdyin hetkeksi kuuntelemaan oloani sekä kroppaani oikein kunnolla. Vasta siinä hetkessä huomasin miten kertakaikkisen uupunut tällä hetkellä olen! Lauantain showdiscon jälkeen huokaisen todellakin helpotuksesta, sillä syysloma tulee juuri oikeaan paikkaan.

Miltä tanssijan arki susta kuulostaa? Kiinnostaisiko sua toimia tanssijantyössä  teatterilla tai muualla? :)

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa aika raskaalta, kun koko päivä on niin fyysistä työtä. Ja 15min "lounastauko", mikä se sellainen on! Etenkin jos tiedossa on seuraavatkin tunnit tanssia, niin musta tuntuis inhottavalta hotkia ja sit jatkaa hommia. Pitää syödä hitaasti, erityisesti silloin jos meinaa alkaa hyppiä ja tanssia kun vatsa on täynnä! Näin siis mulla. Onneks teillä on kuiteski toi muutaman tunnin pidempi tauko, missä voi syödä ja levätä kunnolla. Tosi hyvä jos sulla on syysloma, muista levätä ja tehä jotain kivaa :)

    VastaaPoista
  2. Jep raskasta työtä tämä kyllä on, ei käy kieltäminen. Täytyy olla aika intohimoinen ja motivoitunut toimimaan tällä alalla, jotta tuota työskentelyrytmiä jaksaa noudattaa. Tai nythän se vielä on helppoa, kun ei tarvitse huolehtia kuin itsestään. En uskalla edes ajatella, mitä teatterissa työskentelyn ja lapsiperheen arjen yhdistäminen oikein olisi. Huhhhuh!

    Joo toi ruokatauko on kyllä nafti! Täytyy valita eväänsä tarkasti, että saa tarpeeksi energiaa mutta ei ehdi tulla ihan ähkyyn. Todellinen taitolaji sekin :D.

    Ja yritän kyllä lepäillä (gradunteon lomassa) tän viikon. Ainakin fyysisesti kroppa saa levähtää, sillä en aio kävelylenkkejä ja venyttelyä kummempaa tehdä. Lomailu on kyllä ihana asia! :)

    VastaaPoista