maanantai 4. huhtikuuta 2016

Tanssin päättötyö


Mikäs on sen parempaa aikaa opiskelulle kuin kuumeessa oleminen? Tänään oli enää vain lämpöä, mutta olen vielä huomisen saikulla terkkarin määräyksestä. No, kyllä se oma vointikin vielä sanoo että parempi vielä vain lepäillä. Onneksi energiaa riittää jo muuhunkin kuin Netflix-sarjojen (Call the midwife, mun ehdoton uusi lemppari!) ja Youtube-videoiden katseluun. Mulla on jo tosi pitkään kolkutellut takaraivossa tanssin perusopetuksen päättötyö, jonka kirjallisia osuuksia en ole vieläkään saanut valmiiksi! Päätin, että nyt  lähipäivinä ne valmistuvat tai saavat jäädä kokonaan valmistumatta. Koska kirjalliset työt multa vielä puuttuvat, en ole vielä saanut palautetta tanssistani enkä edes kuullut minkä numeron opinnoistani ja päättötyöstäni sain. Olisihan se kivaa saada sitä palautetta ennen kuin koko juttu unohtuu ihan kokonaan.
Päättötyön kirjallisiin töihin liittyy joitakin tanssihistorian esseitä ja oppimispäiväkirja. Ainiin ja pitäisi sitä tehdä vielä yksi tanssianalyysikin. Mä olen kyllä aloittanut noita kaikkia (oppimispäiväkirjaa luonnollisestikin), mutta kaikissa on kovasti vielä viimeisteltävää. Ehkä eniten töitä tässä vaiheessa teetttää vielä tanssianalyysin saaminen kokoon.Täällä koulussa olemme käyneet tosi samoja asioita läpi kuin päättötyöhön liittyvissä tehtävissä on. Tosin tanssihistoriaa oli opetettu jo syksyllä, joten siihen en ehtinyt mukaan. Tosi hyvä juttu siis, että olen nyt tämän päättötyön merkeissä saanut edes jotakin pohjaa tähän länsimaisen taidetanssin historiaan. Mun entisellä tanssikoululla lähteenä käytettiin (ja käytetään varmaan vieläkin) Teakin avoimen yliopiston materiaalia aiheesta, mutta täällä koulussa kuulin että kyseinen lähde ei olisi ihan täysin ajantasalla. Tai ehkä enemmänkin niin, että siinä on ehkä joitakin painotus- tai tulkintaeroja verrattuna muihin lähteisiin. Mitä ne sitten ovat... Sitä en oikein tiedä, mutta jos jollakin on asiasta tarkempaa ja ajankohtaisempaa tietoa, niin kuulisin mielelläni aiheesta lisää.
Entä sitten itse päättötyö? Omalla kohdallani se oli erittäin monipuolinen (lue: sekava) projekti ja suunnitelmat vaihtelivat ihan miten sattuu. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin, esitin päättötyökseni klassisen variaation Fairy Doll. Linkitin tähän myös videon kyseisestä variaatiosta, jos se ei ole entuudestaan tuttu. Sanoisinko, että variaatio ei ollut kohdallani mikään suuri sensaatio vaan enemmänkin hyvä oppimiskokemus. En olisi itse kovin mielelläni tehnyt variaatiota kärjillä, mutta pienen innostamisen ja painostuksen jälkeen päätin ottaa haasteen vastaan.
Kiinnostaisi kyllä kuulla, miten opettajani esityksen arvostelevat. Joulunäytöksessämme, jossa päättötyöni esitin, oli muuten Keskisuomalaisen toimittaja paikalla ja hän oli kommentoi joitakin näytöksemme esityksiä. Yksi kommentoiduista esityksistä oli minun sooloni ja lehdessä luki seuraavasti: "...... esitti päättötyönään soolona variaation baletista Fairy Doll. Tanssijan olemus henki kokeneemman tanssijan taitoja, siroon balettiin oli ripoteltu mukaan myös annos hyväntuulisuutta." Ainakin katsojille siis välittyi variaation nukkemaisen hassu tunnelma!Kuvista näkyy mun nukkeasu. Asuvalinta meni vähän viimetippaan ja sujui lopulta niin, että menin opettajani kanssa tanssikoulumme pukuvarastoon. Kaivoimme sieltä kaikki nukkemaisuuteen viittaavat vaatekappaleet esiin. Sulloin puvut ja tyllit suureen ikean kassiin ja kuskasin ne kotiin. Alkuperäisessä variaatiossa nukella on päällään tutu, mutta mun itsesuojeluvaisto heräsi ja ajattelin, että tutussa näkyvät kaikki tekniset virheet. Tuollainen pitkä liehuva alaosa on niin paljon turvallisempi! Ja koska sain itse valita asuni niin... ;) Kotona sovittelin pukuja ja eri ylä- ja alaosia yhdistelemällä päädyin lopulta tähän vaihtoehtoon. Tuunailin vähän balettipukua ottamalla siitä hirvittävät satiinihihat pois. Rusetin taitelin esitystä edeltävänä iltana kröhm siis yönä. Alaosana oli kolme tai neljä kerrosta tylliä. 

Vielä syksyllä mä olin vähän skeptinen koko päättötyön suhteen ja pohdin onko siitä mulle edes mitään hyötyä, kun edessä on vielä tanssiopintoja näin ammatillisen koulutuksen puolella. Suurin syy tähän skeptisyyteen oli varmaan hirvittävä kiire opintojen kanssa. Nyt sanoisin, että ihan mukava juttu että tuon päättötyön suoritin. Se oli oikein opettavaista ja lisäksi se oli mukava lopetus tanssin perusopetukselle. Eli jos teillä aukeaa mahdollisuus päättötyö suorittaa, niin tehkää se ihmeessä! :)


It's done!

Oletko jo suorittanut päättötyösi? Entä onko joku suorittamassa päättötyötään tänä keväänä? :)

5 kommenttia:

 1. Suorititko tän tanssin päättötyön Tanssiopistolla? Ja mitä tää päättötyö niinku meinaa? Onko siitä jotain hyötyö ja voiko sen tehä kuka vaan? Sori ku oon vähän pihalla :D

  Tosi söpö asu kyllä :D

  Se Call the Midfife on tosi hyvä sarja! Harmi vaan kun Netflixissä on vaan 2 tuotankokautta :(

  VastaaPoista
 2. Tuo tanssin päättötyö tarkoittaa taiteen perusopetuksen tanssin laajan oppimäärän päättötyötä. Eli silloin kun ikään kuin valmistuu tanssiopistosta, niin voi suorittaa tanssin päättötyön. Se arvostellaan ja siihen liittyy tiettyjä suoritettavia juttuja kuten kehonhuoltoa, tanssihissaa, tanssianalyysiä ja oppimispäiväkirja. Päättötyön voi suorittaa koreografina tai tanssijana omassa tai toisen teoksessa. Mä suoritin sen siis tanssijan työnä. Tässä vielä linkki opetushallituksen sivuille, jos kiinnostaa lueskella:

  http://www.oph.fi/download/123024_tanssi_tait_ops_2002.pdf

  Tein itse päättötyön konsalle (ao). Hyötynä on ehkä mun mielestä se, että ite saa uusia tietoja ja taitoja tanssimisesta ja voi osittaa, että on harrastanut pitkäjänteisesti tanssia. Ja sen voi tosiaan suorittaa kuka vaan, jos on harrastanut tarpeeksi pitkään tanssia. Siis ennen päättötyön suorittamista pitää suorittaa perus- ja syventävät opinnot. Ehkä esiintymisiäkin piti olla tietty määrä takana? En nyt enää tarkasti muista :)

  Haha ja kiitti :D Ainakin nukkemainen tuo asu!

  Apua vain kaks kautta? Eiiii.. Mä oon tässä kipeenä kattonut niitä kolme päivää putkeen ja menossa toisen kauden lopulla. Eiiih eli kohtahan ne siis loppuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Oho sähläsin nyt jotain...

   Mutta siis huomasinkin että Call the midfifestä on tullutkin lisää kausia Netflixiin :) Pitää itekin katsoa ne uudet kaudet!

   Poista
  3. Mäkin huomasin! Ihanaa :D

   Poista