sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Tanssifakta 2

Jatkan siitä, mihin ykkösfaktassa jäin. Eli satubalettia kesti sinne kuuteen vuoteen asti ja sen jälkeen aloitin ihan oikeat balettitunnit, joissa muistan meiningin olleen aika erilaista. Äitini on usein kertonut minun uhanneen baletin lopettamista, koska opettaja oli aika tiukka. Muistan ainakin sen, että meidän piti olla aina pituusjärjestyksessä tangolla ja kuinka opettaja moitti meitä siitä, kuinka ei osattu yhtä hyvin kuin tunnin vanhin ja etevin tyttö. Aika paljon mä baletista kuitenkin tykkäsin ja muistan olleeni tästä harrastuksesta aika ylpeäkin. Mielessä on vielä hyvin se kuhina pukuhuoneissa kavereiden kanssa ennen tunteja ja tietenkin esiintyminen. Opetin tunneilla saamani opin aina eteenpäin siskolleni ja katsokaapa, mitä äitini oli lapsuudenkodistani löytänyt käydessään vanhoja papereita läpi.. Aika fanaattinen balleriina on tainnut olla kyseessä, vai mitä? ;)Tainnut aika hyvin olla balettitunnilla kuulolla tämä balleriina jo pienestä pitäen. Olet nyt palleriina jes! :D

lauantai 19. joulukuuta 2015

Tanssifakta 1

awesome, ballerinas, cute, dance, pink
Kuva täältä
Aion toteuttaa pienen postaussarjan kertomalla muutamana (en tiedä vielä kuinka pitkälle näitä riittää) perättäisenä päivänä jonkun tanssifaktan itsestäni. Siis yksi fakta per päivä. Voitte myös heittää ideoita, mitä tanssifaktoja tahtoisitte kuulla. Niitä voin sitten mahdollisuuksien mukaan toteuttaa. Alanpa siis tuumasta toimeen. Vuorossa on tanssifakta numero 1!

Tanssifakta 1

Kun olin pieni sanoin äidille, että pitäisi päästä tanssimaan balettia. Silloin ikää oli vuoden liian vähän satubalettiin, mutta olin vahvasti sitä mieltä, että mukaan oli päästävä ja heti. Äidin kanssa kävimme ilmoittautumassa tunnille ja ope sanoi, että näytän niin reippaalta tytöltä, että varmasti pärjään mukana. Ja niinhän pärjäsinkin! Mulla kyllä taisi nuttura kiristää jo pienestä pitäen, sillä valokuvia noilta ajoilta katsoessa huomaa, että mulla oli nilkat ojennuksessa just eikä melkein. Balettikamut niissä kuvissa ei  näytä taas ihan niin keskittyneiltä tanssitouhuun kuin minä hehe..

En tiedä mistä baletti-innostus oikein sai minun kohdallani alkunsa. Voi olla, että se johtui ihanista balettipuvuista ja vaaleanpunaisesta väristä. Mä olin aika prinsessatyyppiä ja aikamoinen esteetikko jo pienestä pitäen. Olen myös aina ollut pieni perfektionisti ja halunnut tehdä asiat just eikä melkein. Baletin loppumaton tekniikan viilaaminen vaan sopii mulle! Mun vanhemmat ovat kertoneet, että jo ihan pienestä asti kuljin varpaillani joka paikkaan ja aloitin tanssimisen ennen kävelemistä. Ehkä se tanssi jollain tapaa on osa minua, vaikka pitkän ajan ilman sitä elinkin. Jostakin se palo takaisin tanssisaleihin syttyi sitten pitkän tauonkin jälkeen. Ja on tietenkin kestänyt tänne saakka.

maanantai 14. joulukuuta 2015

Big ballet

Wayne Sleep in Channel 4's Big Ballet
Kuva täältä
Tulin äkkiä huikkaamaan erään balettiaiheisen sarjan, johon aiemmassa postauksessa viittasin. Sitä jo ehdittiinkin kaivata :). Kyseessä on Netflixistä (kurkkasin, niin löytyy myös Youtubesta) löytämäni sarja "Big Ballet", jossa tavallisesta ballerinamuotista poikkeavia henkilöitä otetaan mukaan projektiin - tarkoituksenaan treenata lyhyessä ajassa klassista balettia. Lopulta formaatti huipentuu Joutsenlammen esittämiseen oikealle yleisölle.

Pari sanaa haluaisin sanoa vielä tästä ohjelmasta. Juonipaljastuksia lupaan kuitenkin olla tekemättä! Formaatti perustuu siis siihen, että Royal balletin entinen solisti Wayne Sleep haluaa osoittaa, että isokokoiset henkilöt voivat tanssia klassista balettia siinä missä muutkin. Hieno juttu!

Jossain vaiheessa mulla kuitenkin kävi mielessä, että miksi ohjelmassa vauhkotaan osallistujien koosta niin paljon. Klassinen baletti on haastava laji amatööritanssijalle täysin koosta riippumatta. Varsinkin ohjelman alkupuolella tuli sellainen fiilis, että tanssijoiden koosta tehdään niin iso juttu, että tanssiminen jää ihan toissijaiseksi. Toisaalta tämä voi olla vaan mun mielipide... Jos sarjan katsotte, niin kommentoikaa ihmeessä mitä mieltä olette.

Mutta ihana hyvän mielen balettiaiheinen ohjelma on kuitenkin kyseessä. Mun mielestä oli tosi liikuttavaa nähdä, kuinka suuria unelmia ohjelmassa toteuttiin. Välillä itsekin liikutuin! Koe-esiintymiset ja harjoitusprosessi olivat mielenkiintoista katsottavaa. Suosittelen siis katsomaan:).

lauantai 12. joulukuuta 2015

Treenivaatteita

Kuten aiemmassa postauksessa kirjoittelin, käväisin kaupungilla etsimässä tanssiin sopivia treenivaatteita. Balettivaatetusta mulla tosiaan on riittävästi (lue: liikaa), mutta kaikkeen muuhun tanssiin sopivia varusteita mulla on naurettavan vähän. Varsinkin, kun kohta treenivaatteet alkaa olla kouluvaatteet, niin ajattelin että nyt olisi ehkä ihan hyvä panostaa vähän. Toki monia balettivaatteita voi käyttää muutenkin kuin vain baletissa. Ainakin shortsit, säärystimet ja muut lämppävaatteet ovat kovassa käytössä muillakin tanssitunneilla.

Kiertelin ihan peruskauppoja ja muutamia urheilukauppoja. Tarkoituksena mulla oli löytää muutamat trikoot, t-paitoja ja mahdollisesti joku huppari. En meinannut oikein löytää mieleisiäni juttuja, mutta lopulta mukaan tarttuivat (H&M:ltä) nämä housut ja t-paita:

http://lp.hm.com/hmprod?set=key[source],value[/environment/2015/5HT_0421_004R.jpg]&set=key[rotate],value[0.05]&set=key[width],value[4096]&set=key[height],value[4790]&set=key[x],value[462]&set=key[y],value[311]&set=key[type],value[FASHION_FRONT]&hmver=0&call=url[file:/product/large]
Kuva täältä
http://lp.hm.com/hmprod?set=key[source],value[/environment/2015/6AX_0200_008R.jpg]&set=key[rotate],value[-0.2]&set=key[width],value[3461]&set=key[height],value[4046]&set=key[x],value[872]&set=key[y],value[367]&set=key[type],value[FASHION_FRONT]&hmver=0&call=url[file:/product/large]
Kuva täältä
Nuo ostamani housut on tosi kivaa joustavaa ja hengittävää kangasta. Tykkäsin tosi paljon niiden mallista, kun ne on aina tiukat mutta silti sellaiset sopiva väljät. Mä en oikein viihdy sellaisissa minishortseissa ja pikkutopeissa, mitä monilla tyypeillä on tanssitunneilla päällä. Mulle tulee hirmu helposti vähän vaivautunut olo ja en yhtään jaksa nykiä vaatteita oikeille paikoille. Siksi päädyin hankkimaan tuollaisen pitemmän mallisen, aika löysän, t-paidan. Siihen on kiva yhdistää vaikka jotkut trikoot. Niin tosiaan, vielä trikoita jäin kaipaamaan ja jotakin hupparia/collegepaitaa. T-paitoja yritän metsästää myös kirppareilta. Toivottavasti löytyisi jotakin kivoja!

Tarkoituksena mulla on myös tilata muutamat perus balettitrikott mustina. Siis sellaiset joissa on reikä pohjassa. En tykkää yhtään siitä tunteesta, kun pitää kenkiä/tossuja paljaassa jalassa. Niinpä ajattelin, että mustat sukkikset menis hyvin missä vaan tanssissa shortsien kanssa. Valkoisia trikoita mulla on monet kaapissa, mutta ehkäpä ne näyttävät liikaa balettiuniformulta. Ja, niin surullista kun se onkin, mun balettikouluajat alkavat nyt pian olla ohi (niin haikeaa!)...

https://dancewear.co.uk/uploads/products/large/imagePath_1316438832.jpg
Nämä mustana! Kuva täältä       
  
Millaisia treenivaatteita te tykkäätte käyttää? Olisiko teillä hyviä vinkkejä, mistä kivoja treenivaatteita saisi edullisesti hankittua? :)

keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Cozy morning!Hello dear dance fellas! Mulla oli tänään vapaa-aamu ja siitä huolimatta heräsin melko aikaisin. Käytin siis ajan hyödyllisesti hyväkseni ja ahkeroin koul.. youtube-videoiden parissa ;D. Eksyin katsomaan kaikkia no, melko övereitä tanssiaiheisia videoita, mutta kyllähän ne nauratti. Tanssijoiden itseironia on aika hauskaa välillä. Eikö vain? Valitsin videoista teille tähän kaksi lemppariani.
Tunnistatteko itsenne videoilta? Ensimmäisessä videossa mua nauratti erityisesti se tyyppi, jolla oli liikaa lämppävaatteita. Meidänkin tunneilta löytyy aina joku, jolla on lähtenyt vähän lapasesta lämppävaatteiden kanssa ja koko tanko-osuus menee niiden vaatteiden riisumiseen :D. Haha. Mullakin on tainnut pari kertaa käydä sillä tavalla, myönnetään...

Vaikka aamu meni tällä tavalla laiskotellessa, on mulla tarkoitus olla tehokaskin tänään. Paljon olisi vielä kouluhommia rastissa. Lisäksi lähden tänään viimeinkin kaupungille hankkimaan joitakin uusia tanssivaatteita. Olen siirtänyt tätä niin pitkään! Tarkoituksena olisi löytyy uudet legginsit, urheiluliivit ja muutamia t-paitoja. Uudesta hupparistakin olen haaveillut, mutta katsotaan mihin budjetti riittää. Kaupungilta suoraan lähden valitsemaan itselleni tutua joulunäytökseen (ihanaa!). Kun saan tutun valituksi, pääsen/joudun askartelemaan puvustuksien kanssa vielä vähän. Luultavasti tämä tarkoittaa paljettien ompelua, pääkoristeita ja sen sellaista. Illalla sitten vielä treeneihin!

Mulla olisi paljon muutakin kirjoitettavaa muuttoasioista, uuden koulun alkamisesta, polvinivelien ylirasituksesta, päättötyöstä, tanssitarvikkeista, joulunäytöksista ja vaikka mistä.. Mutta jääköön ne tuleviin postauksiin. Katsoin eilen muuten yhtä balettiaiheista sarjaa ja siitä tuli mun uusi lemppari! Siitä kerron lisää seuraavassa postauksessa :). Kivaa keskiviikkoa kaikille!

sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Kohti joulunäytöksiä...

Kuva täältä
Mä tajusin, että olen pitänyt teitä ihania lukijoita ihan pimennossa kaikista mun tanssijutuista jo pitkän aikaa. Haluaisitteko päästä taas vähän jyvälle, että missä mennään? No, halusitte tai ette, niin ajattelin vähän kirjoitella kuulumisia ja fiiliksiä viimeaikojen tansseista.

Mun balettitreeni on ollut aika niukkaa viime aikoina ja kahdesta viikkotunnista oon käynyt keskimäärin yhdellä. Sen kyllä tuntee välillä, että balettia on liian vähän. Mutta siitä huolimatta sillä yhdellä tunnilla, minne olen viikossa ehtinyt, on ollut tosi mukavaa. Ollaan treenattu melko paljon kärjillä ja se on ollut ihan kivaa paitsi piruetit kärjillä on mulla ihan hukassa. Pitäisi ehkä treenata ensin tasapainoja ja puolikkaita ja sitten vähän kerrallaan lisätä vauhtia ja kierroksia. Piquet ja soutenut ei tuota niin paljon ongelmia, mutta piruetit kärjillä neljännestä en dedans on se mun ongelma. Mutta mikäpä siinä muu auttaa kuin treeniä treeniä treeniä... Pitäisi olla enemmän vapaita saliaikoja, jolloin saisi yksinään mennä treenamaan niitä omia ongelmakohtiaan. Tuntuu, että en koskaan opi kärjillä noita en dedans piruetteja, kun treenaan näin vähän. Kerran viikossa tunnilla tulee tehtyä niitä vain muutamia ja sitten jos nekin mokaa niin se on sitten siinä - joutuu taas viikon odotella, että saa kokeilla uudestaan. Ha!

Toisaalta olen miettinyt, että kuinka paljon mun kannattaisi edes vaivata päätäni sillä, että en kärkitossuilla osaa täysin kaikkea. Varsinkaan, kun musta ei mikään ballerina ole tulossa. Toisaalta tiedän, että tulevassa koulussa treenataan myös kärjillä eli ehkäpä se on sitten tärkeä taito osata tuo kärkitanssi. Tämä vain tällaisena irrallisena ajatuksena, että kuinka tärkeää tanssijan on osata tanssia kärjillä, jos baletti ei se oma päälaji ole. Osaisiko joku vastata? :)

Baletista voi siirtyä sujuvasti joulunäytöksen pariin. Esiinnytään balettijengin kanssa joulunäytöksessä neoklassisella baletilla (haha kuulin open käyttävän tätä sanaa). Tarkasti Wikipediasta ja neoklassisella tyylillä tarkoitetaan ilmeisesti Balanchinen kehittämää klassisen baletin ja nykybaletin välimuotoa. Good to know! Näytöstreenit ovat tänä vuonna olleet ihmeen rentoja ja menneet hyvin omalla painollaan. Aikaisempina vuosina näytöstreenit ovat olleet jotenkin tosi isoja stressin paikkoja. Tämä näytös on saatu kokoon jotenkin tosi kivuttomasti. Toisaalta se ei ole vielä edes valmis ja viikkoja ennen näytöstä on vain muutama eli ehkä tässä välissä ei kannata vielä riemuita. Mutta ainakin tällä hetkellä on rauhallinen olo näytöksestä.         

Käytiin jo pukuvarastolla penkomassa erilaisia pukuvaihtoehtoja ja joitakin ihan kivoja mekkoja löydettiinkin. Puvustuksessakin joutuu pohtimaan niin monenlaisia asioita ja olen iloinen, että ollaan itse päästy mukaan tähän prosessiin valitsemaan niitä esiintymisasuja. Väreillä ja materiaaleilla on lopulta niin suuri merkitys! Ne viestivät katsojalle aina jotakin - oli sitä itse koreografina sitten ajatellut etukäteen tai ei. Meidän ope sanoi jotakin myös siitä, kuinka katsojat näkevät esiintymisasut aina kuitenkin vähän erilaisina kuin itse koreografi tai tanssija näkee. En ihan päässyt sisään siihen, että mikä tuon lausahduksen pointti oli, mutta kuulostaa järkevältä ajatukselta. Tai niin se varmaan menee, että kaikki ihmiset tekee eri johtopäätelmiä eri asioista esim. jos jollakin tanssijalla on erivärinen mekko kuin toisilla ja niin edelleen. En nyt tiedä saatteko ajatusta kiinni siitä, mitä yritän tässä selittää.. Ehkä pointtina on se, että esiintymisvaatteilla on tosi paljon merkitystä kokonaisuuden kannalta.   

Mä olen nyt ahertanut jonkin verran myös baletin päättötyön parissa. Teen päättötyöni tanssijan työnä enkä luo omaa koreografiaa, vaikka se alkuperäinen suunnitelma olikin. Nyt on ihan hyvä fiilis siitä, että saan päättötyön nimenomaan tanssijana toimimisesta. Saa sitten nähdä minkä arvostelun saan tai että meneekö tanssi mun osalta ollenkaan hyvin. Panikoin asiasta lähinnä siksi, että jännitän esiintymistä yleensä niin paljon. Pelkään siis, että jännitys pilaa koko homman ja tekee mun tanssista mekaanista ja mitätöntä. Toisaalta on siisti juttu, että saan tuon päättötyön lopulta hoidetuksi, vaikka ajattelin että se multa lopulta jäisi tekemättä kokonaan. Arvosanasta viis! Ajattelin että päättötyöllä ei olisi mitään merkitystä, kun olen seuraavaksi siirtymässä ammatillisiin tanssin opintoihin, mutta eipä siitä päättötyöstä mitään haittaakaan varmasti ole. Päättötyö on saanut mut myös ajattelemaan sitä, miten raakileena mä siirryn ammatilliseen koulutukseen. Tanssianalyysi on mulle ihan uusi juttu eikä tanssin historiakaan ole kovin tuttua. Oppimispäiväkirjaa kirjoitellessa oon hirveesti joutunut pohtimaan ihan vaan sitä, että mitä tanssijan työ ylipäätänsä on. Nämä jutut eivät kuitenkaan ole mulle kovin itsestäänselvyyksiä vaan lopulta aika uusia juttuja.

Ja sitten vielä jazzin pariin, että ei mene ihan balettipainotteiseksi tämä koko homma. Jazzissa on ollut kyllä ihan tajuttoman mukavaa. Oon päässyt taas vähän enemmän jyvälle siitä, mitä jazzin liikekieli on ja se innostaa treenaamaan aina vain enemmän. Ei muuten ole ollut helppoa löytää sellaista jazzin rentoutta ja en tietysti sitä vieläkään ole täysin saavuttanut. Kirjoitin viime postauksessa siitä, miten mun piruetit ei oikein meinanneet pysyä kasassa ja viime treeneissä huomasin, että homma sujuu taas vähän paremmin. Ehkä syynä tosiaan oli pitkä tauko tanssista? Joskus olen miettinyt myös sitä, että sukilla pyöriminen tuntuu aika liukkaalta varsinkin kun lattialla ei ole tanssimattoa. Mietin vaikuttaisikohan se piruettionneen, kun eri saleissa, joissa lattiamateriaalit ovat erilaisia, piruetit sujuvat eritasoisesti.

Tällaisia ajatuksia tällä kertaa! Kivaa, kun mennään joulua kohti vaikka älytön kiirehän tässä on kaiken kanssa. Mutta eiköhän me kaikki selvitä. Tsemppiä teille kaikille syksyn loppurutistuksiin tanssin ja arjen kanssa.