maanantai 28. syyskuuta 2015

Baletin etiketti

Boston ballet työn touhussa. Kuva täältä.

Olen viime aikoina ollut kipeänä ja ehtinyt lueskelemaan kaikenlaista balettiin liittyvää. Aloin pohtimaan balettituntien etikettiä. Ihan ekana tulee mieleen, että etiketti vaihtelee opettajan mieltymyksien ja kurinalaisuuden mukaan. Opettajasta riippumatta baletissa vaikuttaa kuitenkin taustalla aika tiukkakin etiketti. Onhan laji periytynyt sentään Ranskan hoveista! On hauskaa huomata, miten unirvesaaleja baletin käytössäännöt ovat. Balettitunti Australiassa ja Suomessa noudattavat suunnilleen samaa rakennetta keskenään. Siinäpä etikettia kerrakseen! Ja haluan tässä alussa vielä sanoa, että kukaan baletista haaveileva ei kovin säikähtäisi, että ihan rento meno tunneilla yleisesti ottaen on. Parhaina päivinä tunnilla jopa vitsaillaan ja nauretaan ;).

Mulla on tanssiurani aikana ollut tosi erilaisia balettiopettajia. On ollut nuoria, vanhoja madameja, vihaisia, iloisia, motivoivia ja orjapiiskureita. (Ja huomautuksena tähän  väliin, että iloinen ope voi olla myös orjapiiskuri pahimmasta päästä..) Mutta pointtina tässä on se, että opettajia ja opetustyylejä baletissa ja tanssissa yleensäkin riittää. Nuoret opettajat ovat mulla aina olleet sellaisia kaverillisia ja pukeutuvat opettaessaan rennosti juoksutrikoihin ja huppariin. He eivät vaadi myöskään meiltä oppilailta mitään tietynlaista pukeutumisetikettiä tai käytöstä.

Toisen ääripään opettajat, usein vanhemmat naishenkilöt, taas vaativat etiketin mukaista käytöstä ihan alusta loppuun. Opettajalle niiataan hänen astuessaan luokkaan ja tunnilta lähtiessä jokainen niiaa ennen kuin poistuu luokasta. Yhden opettajan tunnilla niiattin myös aina (yhtä aikaa ja samalla tavalla), jos joku vieras astui luokkaan. Etiketti näkyy myös vaatetuksessa, jolloin opettajan mieltymyksiä noudatetaan joskus aika tiukkapipoisestikin. Varsinkin Briteissä asuessani tämä uniformujen käyttäminen korostui erityisesti. Balettitunneilla ulkomuodon tuli olla huoliteltu ja pukukoodia vastaava. Muistan jopa, että yhden opettajamme kanssa tanssikaverit joutuivat kinastelemaan pukukoodin tiukkuudesta.

Minulla itselläni ei ole vaikeuksia noudattaa näitä etikettejä ja tavallaan ne ovat ihan kivojakin. Myönnettäköön, että joskus esimerkiksi pukupakko tympii, kun pelkällä balettipuvulla ja sukkiksilla oleminen ei aina tunnu niin mukavalta. Varsinkaan niinä hetkinä, kun omasta kropastaan ei ole kovin itsevarma. Niiaus-kulttuuri ja muut opettajaa kunnioittavat jutut ovat mielestäni ihan mukavia asioita. Ne luovat myös sellaista tietynlaista arvokkuutta tanssituntiin.

Mä ajattelin tehdä pienen listauksen joistakin yleisistä balettitunteihin liittyvistä etiketeistä ja selittää vähän, miksi niitä noudetaan. Eivät ne etiketitkään kuitenkaan ihan tuulesta temmattuja ole, vaan yleensä niiden taustalla on ihan oikea ja tärkeä ajatus. 

  • Ole ajoissa. Baletin harjoitukset on rakennettu niin, että ne lämmittävät kroppaa kokonaisvaltaisesti. Jo parin ensimmäisen tankosarjan skippaus vaikuttaa kropan lämpenemiseen ja voi altistaa loukkaantumisille. Ajoissa oleminen on myös yksinkertaisesti vain kohteliasta. 
  • Inffot vaihdetaan alussa - puolin ja toisin. Opettaja aloittaa tunnin yleensä uusilla asioilla ja esimerkiksi tiedolla siitä, mitä tänään tunnilla on tiedossa. Kerro myös itseäsi koskevat asiat ennen tuntia opettajalle esim. mahdolliset loukkaantumiset, jotka vaikuttava siihen, miten hyvin tunnilla pystyt olla mukana. Pointtina tässä on siis se, että kesken tunnin sinun ei tarvitse alkaa tarinoimaan loukkaantumisista, vaan tunti voi edetä sujuvasti alusta loppuun saakka.  Kerro myös ennen tuntia se, että joudut lähteä tunnilta hieman aikaisemmin, jotta voit poistua luokasta vähin äänin muita häiritsemättä.
  • Pukeudu etiketin mukaan. Vaatteilla ei ole syytä lähteä sooloilemaan, jos tunnilla vallitsee pukukoodi. Samanlainen pukeutuminen auttaa opettajaa näkemään oppilaiden virheet helpommin ja  on näin ollen täysin oppilaan etu. Pukeutumiseen liittäisin myös oikeanlaisten jalkineiden käytön. Älä esim. käytä sellaisia kenkiä salissa, jotka jättävät jälkiä lattiaan. Joissakin saleissa myös villasukkien käyttö tanssimatolla on kielletty.
  • Älä käytä koruja ja pidä hiukset kiinni tunneilla. Riippuvat korvikset näyttää kivalta, mutta eivät turvallisuussyistä kuulu tanssitunnille! Hiukset tulee pitää myös kiinni ja baletissa toivomuksena on usein siististi tehty nuttura.
  • Älä puhu tunnilla. Kuulostaako tylyltä? Kaverin kanssa juoruilun kannattaa jättää tunnin jälkeiseksi huviksi. On kohteliasta antaa opettajalle rauha opettaa ja muille oppilaille rauhan oppimiseen. Omakaan keskittyminen ei tunnilla ole pahitteeksi ;). Jos sarjasta ilmenee kysyttävää, niin kysy se ennen sarjan alkua eikä sen aikana.
  • Jätä kaverille tilaa tanssia. Älä ahtaudu tangolla tai keskilattialla sellaiseen väliin, johon et mahdu. 
  • Baletin etikettiin liittyy usein loppukiitos. Se voi olla esimerkiksi yhteinen niiaus tai aplodit.
No hups, olipa siinä sääntö jos toinenkin, eivätkä ne taida vielä edes siihen loppua. Tuleeko teille mieleen vielä jotakin muuta baletin (tai tanssiin ylipäätänsä) etiketistä ja säännöistä, joista voisi ensikertalaisille ja miksei myös pidempään tanssineille olla apua?

Entä mitä mieltä olette baletin etiketeistä? Tykkäättekö kurinalaisista tunneista vai pitäisikö balettiopettajien hieman löysätä nutturaa?

P.s. Haluaisin vain sanoa, että olen välillä laiminlyönyt kommentteihin vastaamista viime aikoina. Pahoittelut siitä! Olen ihan todella todella iloinen aina jokaisesti kommentista, jonka tänne blogiin saan :). Yritän tulevaisuudessa saada vastaukset teillekin päin kirjoitettua vähän aikaisemmin.

keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Harward or Royal ballet school? ;)

Teenpä nopean aamupostauksen (ja ensimmäistä kertaa kännykällä!). Katsoin tällaisen videon, jossa tyyppi valitsee Harvardin sijasta Royal ballet schoolin. Aika tiukka valinta siis, vai mitä mieltä olette? Mikä ehkä eniten kiinnitti videolla huomioni, oli ennen esiintymistä tapahtuvat rituaalit, joista videolla kerrotaan. Aloin miettimään omiani ja mieleen tuli ainakin muutamia. Voisinkin tehdä niistä oman postauksensa lähiaikoina. Tässä kuitenkin mainitsemani video. Hyvää keskiviikkoa kaikki! :)

Ainiin ja päivän polttava kysymys kuuluu kumman itse valitsisit: Harvardin vai Royal Ballet Schoolin? ;)lauantai 19. syyskuuta 2015

Tanssijoiden treeneissä

Luin ilahduttavan balettiaiheisen postauksen Tickle your fancy blogista, jonka kirjoittaja Sara kävi urheasti vierailemassa oopperan aamutunnilla. Kommentit kokeilusta voit lukea Täältä !

Miten olisi, lähtisittekö te yhtä rohkeasti ammattilaisten sekaan aamutunnille? Mä hetken mietin asiaa ja ajattelin sitten että pakkohan sitä olisi lähteä (jos kutsu kävisi). Vai mitä? ;)