tiistai 7. heinäkuuta 2015

15 vinkkiä tanssissa kehittymiseen

Multa on kyselty sitä, kuinka tanssissa voi kehittyä mahdollisimman nopeasti. Ihan ekana mun pitää paljastaa, että oikotietä onneen ei tanssissa vain ole (tai kertokaa ihmeessä, jos olen väärässä! :D). Kehitystä tapahtuu kovalla treenillä, huolellisella työskentelyllä ja toistoilla. Juuri luin jutun, jossa kerrottiin että keskimäärin 700 toistoa tarvitaan oikeaoppisen tendun tekemiseen. Usein se kuitenkin opitaan väärin, joten huonosta tavasta poisoppiminen vaati ne uusi 700 toistoa. Ja näin tämä ketju jatkuu kunnes oikeaoppinen liike saavutetaan.. Mutta että ei nyt ihan lysähdettäisi kaikkien satojen toistojen alle, niin ehkä joitakin vinkkejä voisin kuitenkin osata jakaa ja niillä omaa kehittymistään hieman jopa kirittää. Tässä niistä joitakin:

1. Ahkera treenaaminen. Olen huomannut, että mitä enemmän tunteja viikossa tanssia on, sitä enemmän kehitystä tapahtuu. Tietenkään itseään ei kannata uuvuttaa ja omaa kroppaa (ja kukkaroa) kannattaa kuunnella treenimäärää valitessa. Pari tuntia viikossa on itselläni ainakin aivan liian vähän treeniä. Silloin tunneilla vain turhauttaa ja kroppa ei meinaa pysyä tarpeeksi hyvässä kunnossa tanssiin. Itselälläni noin kuuden tunnin treenimäärä viikossa on koulun ja muun elämän ohella sopiva. Silloin ehtii treenata myös muuta urheilua ja viettää vähän sosiaalista elämääkin.

2. Monipuolinen treenaaminen. Aiemmin treenasin vain balettia noin kahdeksan tuntia viikossa. Baletti tuntui ehdottomalta ykköslajilta ja halusin kehittyä baletissa mahdollisimman nopeasti. Viime vuosina tanssin treenaus on laajentunut myös muihin lajeihin ja se on auttanut paljon myös baletin osalta. Esimerkiksi erilaisten liikelaatujen, rytmien ja tyylien ymmärtäminen on kehittynyt huimasti.

3. Vähän liian vaikeat tunnit. Itselläni tämä on ehkä ollut se päätekijä siinä, että on saanut oppia paljon tanssissa lyhyehkössä ajassa. Jos tunnilla turhauttaa tai asiat eivät tunnu haastavilta suosittelen siirtymään seuraavalle tasolle. Toki tansissa tekniikka rakentuu edellisten asioiden päälle, joten hyvien perusteiden hankkiminen on todella tärkeää! Itselläni on toiminut yhdistelmä vähän liian vaikeista tunneista ja oman tason tunneista. Liian vaikeille tunneille ei kuitenkaan kannata mennä, sillä silloin oppiminen ei ole enää mukavaa ja häiritsee muita tunnille olevia. Muistan omat tanssin alkuaikani jolloin jokainen tunti oli yhtä hampaiden yhteen puremista. Silloin se oli aika raskasta, mutta nyt olen tyytyväinen että menin läpi nuo vaiheet.

4. Hyvä opettaja.
Hakeudu parhaiden opettajien tunneille!

5. Kuuntele ja keskity. Jätä muut asiat luokan ulkopuolelle ja kuuntele opettajaa. Ota kaikki korjaukset tosissasi.

6. Sitoudu. Älä skippaa tunteja vaan sitoudu harrastukseen.

7. Riittävä lepo. Kova treeni vie eteenpäin, mutta kroppa tarvitsee myös lepoa! Ei pidä siis unohtaa välipäiviä treeneistä ja riittävää unta. Tähän lisäisin vielä sen, että sairaana tai loukkaantuneena ei kannata eikä saa treenata. Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta näytöspaineiden alla itsekin on tullut pikku kuumeessa mentyä treeneihin.. Tyhmää!!

8. Riittävä ja monipuolinen ravinto.
Te kaikki tiedätte tämän! Kun treenaa, tarvitsee kroppa myös riittävästi polttoainetta. Kannattaa muistaa myös välipalat pitkinä treenipäivinä.

9. Venyttely ja oheistreeni. Pyrin venyttelemään jokaisen tanssitunnin jälkeen. Nilkkojen vahvistamisesta ja lihaskunnon tekemisestä tuntuu olevan myös paljon hyötyä.


10. Tanssikaverit. Tutustu tunneilla oleviin tyyppeihin. Tanssi on paljon mieluisempaa kun pukuhuoneessa on joku jota moikata ja kenen kanssa jutella ennen tuntia. Varsinkin jos tunteja viikossa on useita on tärkeää, että tanssi ei ole vain yksinäistä puurtamista vaan myös sosiaalinen juttu.

11. Kokeile asioita rohkeasti. Onko tanssikoulussasi esitys- tai erityiskoulutusryhmiä? Hae niihin mukaan! Jos ei koskaan yritä, ei voi myöskään mitään saavuttaa. Ei kannata jäädä pohtimaan sitä, mitä muut sinusta ajattelevat tai kuinka vähän tai paljon tanssittuja vuosia on takana.  

12. Ole sinnikäs! Älä odota, että joku huomaa innostuksesi tai potentiaalisi vaan näytä se itse. Ole aktiivinen ja kysele eri mahdollisuuksista opettajaltasi. Kysy voitko mennä kokeilemaan korkeamman tason tunneille ja osoita, että olet potentiaalinen kehittymään. Jos haluat kehittyä nopeasti, älä jää paikallesi vaan tee töitä kehittymisesi eteen.

13. Määrittele tavoitteesi. Mitä tanssilta haluat? Miksi? Mitä olet valmis tekemään tavoitteidesi eteen? Onko tavoitteesi tanssia joskus kärkitossuilla, taipua spagaatiin tai tehdä tanssista ammatti? Ota selvää mitä asioita haaveesi totetuttamiseen tarvitaan ja lähde totetuttamaan sitä pienillä askelilla. Mun opettaja sanoi kerran, että täytyy olla varovainen siitä mitä haaveilee, kun haaveilla on tapana totetutua. Alitajunnassa lähtee tietämättään toteuttamaan ja suuntaamaan valintojaan haavettaan kohti.

14. Yes I Can! Yksi sana: itsevarmuus.

15. Nauti tanssista! Anna musiikin viedä mukanaan ja anna vain mennä. Treenaa täysillä, mutta myös kaikella ilolla. Treenaa siitä ilosta, että sulla on etuoikeus tehdä sitä. Ja haluun sanoa vielä, että tanssi tyytyväisenä ja ylpeänä omalla tasollasi ja tee parhaasi päästäksesi seuraavalle. Tanssi on tanssia niin alkeistunneilla kuin jatkotasollakin.

5 kommenttia:

 1. En oo aiemmin juurikaan kommentoinut postauksia, mutta tässä on hirveesti hyviä vinkkejä jokaiselle tanssijalle! Ihan sama, onko oma laji baletti, show, street tai mitä tahansa muuta. Oikeestaan moni noista sopii melkein mihin tahansa urheiluharrastukseen hieman soveltaen, kun perusasiat on aika universaaleja.

  Tuohon opettajakohtaan voisin lisätä sen verran, että hyviä ja parhaitakin opettajiahan on paljon. Tärkeintä on löytää niistä opettajista ne, jotka on just Sulle parhaat ja jotka pystyy auttamaan sua parhaiten (tästä mm. mun oma opettaja on puhunut meille paljon). Vaikka olisi opettajana monelle oppilaalle hyvä tai paras, jollekin oppilaalle toinen opettaja voikin olla se vielä parempi vaihtoehto. Eri opettajilla on kuitenkin eri painotukset ja jokaisella oma opetustyylinsä ja persoonallinen liikekielensä. Se on ihan mieletön fiilis, kun tietää että opettajalla on samat intressit ja intohimoalueet tanssin sisällä ja voit luottaa täysin että hän pystyy tekemään just susta paremman. Ja toki käymällä eri tyyppisten opettajien tunneilla voi poimia jokaiselta ne parhaat puolet. :)

  Ja toi on todellakin totta, että ne "vähän vaikeat" tunnit kehittää pirusti! Silloin on vaan pakko yrittää enemmän ja pistää kaikki peliin mitä vaan pystyy ja ehkä joutuu tekemään sellaisiakin asioita, joita ei edes itse ole uskonut osaavansa. Tunnetustihan kehitys tapahtuu mukavuusalueiden ulkopuolella. :) Liian monta kertaa oon etukäteen jo ollut luovuttamassa ja melkein miettinyt, miten tuon ja tuon liikkeen voisi soveltaa helpommaksi, mutta kuitenkin uskaltanut yrittää ja selvinnyt ongelmitta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan ja kiva kun kommentoit! :) On muuten ihan totta, että samat lainalaisuudet taitaa päteä mihin tahansa urheiluun tai tanssiin. Ydintekijöinä ja yhdistävinä juttuina taitavat olla motivaatio ja sitoutuminen lajista riippumatta.

   Ja opepointtikin on ihan totta. Ollaan kaikki erilaisia joten "paras ope" voi tarkoittaa eri tyypeille eri asioita.

   Jep, mukavuusalueen ulkopuolella kokeilee uusia juttuja ja joutuu tehdä ihan tosissaan. Niinkuin sanoit, niin siellä se kehitys usein tapahtuu. Toki liian vaikeat tunnit voivat altistaa loukkaantumisille tai syödä vähän innostusta. Mutta "vähän liian vaikeet" on niitä hyviä ;).

   Poista
 2. Tosi hyviä pointteja sulla tässä kirjoituksessa. Tosin mun on pakko huomauttaa tosta tanssituntien määrästä, että valitettavasti noin suuret tanssimäärät ei vaan ole kaikille taloudellisesti mahdollisia :( Olen muutaman viikon käynyt 2x viikossa, ja määrä on tuntunut siltä että unelmatilanteessa voisi olla vielä ainakin yksi tunti lisää. Neljäskin varmaan menisi vielä mutta viides tekisi varmaan jo tiukkaa... Taloudellinen tilanteeni valitettavasti joustaa vaan tuohon kahteen viikkotuntiin. Tosin mietin sellaista ratkaisua, että jos ottaisin sen kolmannen tunnin vaikka kansalaisopistolta, sillä se on aika edukasta :) Tää suunnitelma on vasta ajatuksen tasolla.

  Ja toi ope-kommentti on tärkeä, myös ylläolevan kommentti on hyvä. Itse odottelen vähän kauhulla tanssiopiston lukujärjestyksen julkaisua, sillä jännittää hiukan kuka siellä on alkeet2 -opettajana. Opistollemme on tullut äitiyslomalta itselleni uusi opettaja, ja mulla ei oikeen hänen kanssa mee hirveen hyvin... En siis sano että opettaja on huono, jollekin toiselle se voi olla opiston paras opettaja, mutta mää en itse oikeen hänestä silleen tykkää. Kauhee ku meen vaikeeksi :D No kuiteskin, täytyy nyt toivoa että siellä olis kivat opet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tuo sama ongelma, eli rahat ei riitä siihen määrään balettia, mitä haluaisin. Joudun syksyllä varmaankin tyytymään vain yhteen kansalaisopiston tuntiin viikossa :/.

   Poista
  2. Jep, tanssituntien hinnat huimaa usein päätä vähän liikaakin. Saman asian kanssa olen itsekin paininut. Mä kerran juttelin kaverin kanssa asiasta ja voivottelin tanssiin kuluvaa rahanmenoa. Hän tokaisi, että sehän on kuin laittaisi rahaa pankkiin tulevaisuuteen. Kroppa pysyy tanssiessa kunnossa ja mieli virkeänä. Tuolla tavalla mä olen yrittnyt sitten ajatella ja haalia rahat kasaan vaikka mistä. Mä sanoisin, että ei kannata luovuttaa jos haluaa oikeasti treenata. Monia vaihtoehtoja kyllä löytyy! Tanssitunteja on tarjolla monissa kouluissakin (yliopistoliikunta, amisten/lukioiden kerhot) ja sitten on tosiaan nämä kansalaisopistot. Kannattaa myös tarkastaa oman kaupungin naisvoimistelijoiden tarjonta. Heillä on usein tanssia ja myös balettia tarjolla oheistreeninä eikä tanssillinen voimistelukaan varmaan huonoin vaihtoehto olisi.

   Rahajutuista sen verran, että mä olen saanut jonkin verran tukea vanhemmiltani (toivon aina tanssituntiavustusta synttäri- ja joululahjoiksi). Meidän perheessä on aina arvostettu taideaineita, joten he mielellään avustavat harrastuksessani. Ja sitten olen ihan vain käyttänyt kesätyötuloja ja venyttänyt penniä. Tätä ei nyt ole kovin järkevää huudella täällä, mutta pari mun opettajista antaa mun jäädä treenaamaan tunneille vaikka ne ei mun omia tunteja olisikaan.. Olen kuullut myös, että monet korkeakouluopiskelijat ottavat myös opintolainaa tanssitunteja varten. Keinoja on kai monia :D. Mutta tosiaan kyllähän nuo tuntien hinnat kirpaisevat!

   Poista