perjantai 15. toukokuuta 2015

Pääsykoepäivä

Kuva täältä
Tanssialan perustutkinnon pääsykokeet, check! Mitäs seuraavaksi? ;) Ajattelin kirjoitella kokemuksia päivästä ennen kuin unohdan fiilikset ja asiat mitä siellä tehtiin. Päällimäisenä ajatuksena tällä hetkellä on, että pääsykoepäivä oli ihan mahtava kokemus. Kouluun otetaan kuitenkin vain kuusi oppilasta ja olen melko (lue:täysin) varma siitä, että noiden kuuden tanssijan joukossa en tällä kertaa ole. Edelleen olen kuitenkin sitä mieltä, että kannatti lähteä. Päivä oli opettavainen ja täynnä monenlaisia fiiliksiä ihan laidasta laitaan.

Pääsykoepäivänä menin koululle hyvissä ajoin odottelemaan päivän alkua. Olin ihan super jännittynyt (ja väsynyt, kun edellinen yö tuli nukuttua aika huonosti). Juttelin muiden tyyppien kanssa, jotka hiljalleen saapuivat paikalle. Huomasin heti, että porukka oli aivan mahtava. Juttelimme mukavia ja kyselimme toistemme tanssitaustoja ja siitä miksi haluaisimme opiskella tanssia. Muiden kanssa juttelu auttoi vähän jännitykseen. Pian päästiinkin kokoustilaan, jossa jaettiin kaikille hakijoille numerolaput, jotka kiinnitettiin paitaan ja kerrottiin jotakin perusjuttuja päivästä. Siitä siirryimme sitten pukkariin vaihtamaan treenivaatteita päälle. Aloitimme lämmittelyn tanssisalissa omaan tyyliin. Mua jännitti niin, että en muka yhtäkkiä osannut enää lämpätäkään. Tein varmaan jotakin ihan ihme juttuja ja venytyksiä, joita en yleensä ikinä tee haha :D.

Yhdeksän maissa aloitimme ensimmäisen tanssitunnin, joka oli kokonaan kansantanssia. Itse en kansantanssia ole koskaan aiemmin tanssinut, joten kaikki oli ihan uutta. Lämmittelimme hieman yhdessä (en muista yhtään enää mitä teimme paitsi että täytyi tehdä lankkua ja miesten punneruksia) ja siirryimme sen jälkeen diagonaaliin. Muistan siinä kohtaa ajatelleeni, että mitä ihmettä mä täällä teen. En osaa yhtään mitään ja en halua tänne kouluun. Vähän jännitys taisi vetää mattoa jalkojen alta, mutta kokosin itseni ihan kivasti. Diagonaalissa teimme erilaisia askelsarjoja, pyörähdyksiä ja pientä liikkuvaa sarjaa. Sarja sisälsi käännöksiä, hyppyjä ja erilaisia askeleita. Tempo oli aika nopea ja huomasin pian, että eivät kaikki muutkaan sarjoja täydellisesti suorittaneet. Silti oma osaamattomuus harmitti. Pysyin sarjoissa ihan hyvin perässä, mutta liikkeen laatu oli ajoittain sitä ja tätä.

Teimme myös nopeampaa sarjaa keskilattialla. Opettaja näytti sen meille pari kertaa ja antoi aikaa miettiä sitä hetken itsekseen. Sen jälkeen tanssittiin (ilman peiliä) sitä tuomareille pienissä ryhmissä. Itse en kokenut loistavani tällä tunnilla. Sanotaanko, että selvisin ihan hyvin ja tein keskimäärin ihan mukavaa oman tasoistani työtä. Jännitin tosin ihan hirvittävästi ja se taisi näkyä tekemisestäni. Jossakin vaiheessa huomasin tekeväni liikkeet aika pieninä ja aivan kuin merkaten. Olisi ehkä pitänyt antaa mennä vaan vaikka olisikin mennyt väärin. Lopulta teimme myös paritanssia, jossa oli lyhyt askelsarja, pyörähdyksiä parin kanssa ja parinvaihto. Kun jännitys helpotti, nautin kansantanssista ihan valtavasti! Olisin voinut jatkaa tuntia vaikka kuinka pitkään.

Kansantanssista siirryttiin showjazziin. Mua harmitti, että jazz ei ollut ennen kansantanssia, sillä jazzissa tunsin olevani enemmän omalla kentälläni. Näin ollen jännityskin haihtui aika kivasti tunnin aikana. Teimme lämppäsarjan ja erilaisia isolaatioharjoituksia. Välillä piti sheikata ihan kunnolla, haha! Siitä siirryimme paljon erilaisia suuntia sisältävään chasse sarjaan, jossa mentiin käännöksiä niin itsensä ympäri kuin tilassakin. Taisi se harjoitus testata jotain avaruudellista hahmottamista.

Diagonaalissa teimme paljon erilaisia koordinaatiota mittaavia juttuja. Siis kädet ja jalat teki eri juttuja ja välillä piti keksiä omia käsiä hyppysarjoihin. Showjazzin diagonaaliosuus oli se osa, jossa koin olevani kotonani ja tekeväni laadukasta työskentelyä. Ojensin nilkkoja kuin viimeistä päivää ja käytin plietä niin paljon kuin pystyin.

Diagonaalin jälkeen tehtiin aika show tyylistä sarjaa keskilattialla. Se oli mielestäni aika helppo, mutta näytettiin aika vauhdilla eikä aikaa käydä sarjaa läpi omassa mielessä ollut oikeastaan ollenkaan. Sitten vain tanssittiin tuomareille uudelleen ja uudelleen. Tuli vähän sellainen tanssi henkesi edestä fiilis. Kaikki pisti aina vain enemmän peliin ja lisäili sarjaan kaikkia hienouksia. Mä en oikein sarjaa kokonaan muistanut, mutta hymyilin ja päätin näyttää että nautin tanssista. En tehnyt sarjaa täydellisen oikein, mutta tein sen varmaan ihan hyvin. Sarjassa oli myös "tyhjiä" kaseja jolloin piti irrotella ja näyttää omaa liikettä. Laitoin niihin ainakin kaiken peliin.

No, tanssista siirryttiin ilmaisutaitoon. Siellä tehtiin erilaisia harjotteita ja improvisaatiota. En oikein osaa arvioida kuinka se osaltani meni, sillä en teatteria tai ilmaisutaitoa ole oikeastaan koskaan aiemmin tehnyt. Yritin olla avoin ja aktiivinen. Toivottavasti se näkyi myös ulospäin. Välillä olo oli tosin hieman hämmentynyt ja aamun parin tunnin tanssisessio ja jännitys alkoivat näkyä lopputunnista.

Musakokeessa oli laulukoe ja rytmitesti. Siitä selvisin oikein hyvin ja testin pitäjä antoi hyvää palautetta jo siinä hetkessä. Aloin jännittää laulamista ihan hirvittävästi, mutta ihan hyvin se silti meni. Kumma juttu tuo jännitys, kun sitä ei meinaa saada millään kuriin!

Päivän päätti haastattelu, joka meni niinkuin meni. Jälkikäteen pohdin mitä kaikkea muuta olisin voinut sanoa eri tavalla.. Varmasti paljonkin. Toisaalta eipä se nyt ihan penkin allekaan mennyt. Toivottavasti jätin tuomareille itsestäni ainakin reippaan ja motivoituneen kuvan.

Päivä oli henkisesti tosi raskas ja jännittävä. Siihen olin varautunutkin, mutta olin silti hämmentynyt siitä kuinka lopussa iltapäivällä olin. Jos joku olisi voinut äänittää päivän aikana mun ajatuksia, niin se olisi ollut aika sekamelskaa. Menin ihan vuoristorataa välillä ajatellen, että mä osaan tän, ja välillä taas olin ihan alamaissa ja jännittynyt. Pääsykokeen jälkeen olin ihan hyperaktiivinen ja samaan aikaan tosi uupunut. Adrenaliini jylläsi kehossa vielä koko loppuillan. Koe oli todella antoisa kokemus ja kuten alussa jo mainitsin, olen todella tyytyväinen siitä, että kokeeseen lähdin. En tosiaankaan usko, että kuuden parhaan joukkoon tällä kertaa pääsisin. Kokeessa oli useita upeita tanssijoita, jotka ovat tehneet kovasti töitä taitojensa eteen. He kyllä ansaitsevat paikkansa koulussa!

Olen kuitenkin tyytyväinen omaan suoritukseeni, sillä pärjäsin mielestäni kokeessa ihmeen hyvin. En tosiaankaan ollut tanssijoista huonoin! Työskentelin omalla tasollani ja tein parhaani. Pysyin kaikessa hyvin perässä ja ajoittain tein ihan laadukkaitakin suorituksia. Pystyin työskentelemään laadukkaasti jännityksestäni huolimatta ja sekin on hienoa itsensä voittamista. Mun kohdallani aika suurikin juttu, kun saatan jännittää jo ihan omilla tutuilla perustunneillakin. Tyytyväinen olen myös siihen, että säilytin hymyn tanssitunneilla alusta loppuun saakka. En tiedä mistä se ilo kumpusi, mutta jotenkin tanssiminen siinä hetkessä sai hymyilemään. Nautin tanssista ja siitä tunteesta, että sain ylittää itseäni ja kokeilla rajojani tanssijana.

Tulipahan käytyä! Ensi vuonna kokeilen sitten uudestaan ehkä vähän vähemmällä jännityksellä ja vuoden tanssia pidempään harrastateena. Vuodessa ehtii tapahtua vaikka ja mitä! Edelleen olen sitä mieltä, että eipä sitä mitään saavuta, jos ei yritä. Ihan hirvittävästi mä kouluun kyllä haluaisin. Mutta oli hienoa nähdä, että joskus oikeasti voisin paikan tuoltakin koulusta saada. Se vain vaatii treeniä, mutta mahdottomuus se ei kuitenkaan ole.

Oli myös ihan liikuttavaa huomata, kuinka paljon tsemppiä ja tukea sain läheisiltäni. Voi sitä kannustuksen määrää! Mun paras kaveri on muuten edelleen sitä mieltä, että saan odotella koulusta hyväksymiskirjettä haha :D. Yritin selittää, että ehkäpä nyt ei kuitenkaan. Mutta ihan hämmentävä tunne, miten muut kannustivat mua saavuttamaan haavettani.

Mä yritin parhaani, haastoin itseäni ja lähdin toteuttamaan unelmaani. Vitsit se tuntuu vieläkin hyvältä! :)

Kävikö kukaan muu tanssin pääsykokeissa?
Entä onko teillä muita tanssikokeita tulossa erityiskoulutusryhmiin tai muihin?

4 kommenttia:

 1. Voi, tulipa ihan omat pääsykoemuistot mieleen! Muistan tuon jännityksen ja ajatusten vuoristoradan elävästi! Onneksi pääsykokeissa yleensä kanssahakijat ovat kivoja ja tarjoavat vertaistukea. :)

  Minäkin olen joskus istunut raadissa. Viimeksi raadissa istuessani moni hyvä hakija jäi ulkopuolelle, kun kiintiö oli niin pieni. Siinä vaiheessa saattaa myös erottua hyvällä asenteella ja itsensä likoon laittamisella.

  Hienoa, että aiot hakea uudelleen, jos nyt ei tärppää! Monet hakevat kokemusta myös esimerkiksi kansanopistoista; kannattaa harkita jos yhtään kiinnostaa. :)

  VastaaPoista
 2. Oli kyllä kiva huomata, että kanssatanssijat olivat niin mukavia. Se rauhoitti mieltä kummasti.

  Olisi kiva kuulla sun kokemuksia ja vinkkejä pääsykokeista niin kokelaana kuin raatilaisenakin!

  Monet pääsykokeissa olevat tanssijat kertoivatkin tanssineensa erilaisilla tanssilinjoilla kansanopistoissa. He olivat opistovuosiin todella tyytyväisiä! Miksipä siis ei sellaistakin voisi kokeilla joskus :).

  VastaaPoista
 3. Itse olen hakenut aikanaan Tampereelle ja Turkuun tanssijaksi. Hyvin samanlaiselta nuo pääsykokeesi vaikuttivat kuin minunkin. Ilmaisutaitoa tosin ei minun pääsykokeissani koskaan ole ollut, mutta musiikkia eli laulua ja rytmitesti kylläkin.

  Tunnen itseasiassa useammankin Rovaniemieltä valmistuneen tanssijan, heistä useat ovat opiskelleet myöhemmin tanssinopettajiksi Kuopiossa.

  Ja voin oikeasti todella lämpimästi suositella noita vuoden kestäviä kansanopistolinjoja. Ainakin mun tanssinopettajaopiskelijakavereista varmaan yli puolet olivat semmoisen käyneet, eli kyllä siitä on apua, jos tanssia haluaa opiskelemaan. Itse olin vuoden Kälviällä ja sinne on nyt haku käynnissä. http://www.kpopisto.fi/index.php?page=tanssilinja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin siitä, miten perusjuttuja kokeessa testattiin. Pelkäsin aluksi sarjojen olevan niin haastavia, että tippuisin heti pois. Mutta ehkä niistä perussarjoista näkee teknisen osaamisen sen miten liikkuu musiikkiin. Tai mitä ikinä raati kokeissa testaakaan..

   Tuo Rovaniemen koulu oli aluksi minulle aivan vieras ja ihan sattumalta sen löysin netistä googletteluiden avulla. Olisi kiva tietää, mitä koulusta ja opetuksesta on tykätty.

   Hyvä tärppi tosiaan myös nuo kansanopistot :) !

   Poista