sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Kesä!
Viimeinen balettitunti oli torstaina. Oli aika sanoa haikeat hyvästit balettikavereiden kanssa ja minun balettiopettajanikin ihan herkistyi! Tuntuu niiiiiiin surulliselta lähteä. Mutta toisaalta se kertoo siitä, että vaihto-oppilaana viettämäni aika on ollut onnistunut niin baletin kuin muidenkin juttujen osalta. En mennyt tunneille enää tänään. Meillä oli niin hauska päivä kavereiden kanssa, että päätin lintsata viimeisiltä ei RAD -tunneiltani eli tältä taidekeskuksen jatkotason aikuisbalettitunnilta. Olisihan sillekin opettajalle ja muille tunnilla oleville tyypeille ollut mukavaa sanoa hyvästit (varsinkaan, kun he eivät tienneet milloin lähden), mutta ajattelin lähettää opettajalle vielä sähköpostia ja kiittää häntä tunneista. Hän sentään antoi minun käydä niillä täysin ilmaitteeksi ja oli muuten eri hyvä opettaja.

Mieli on aika haikea, mutta onneksi kuitenkin helpottaa tieto siitä, että N-Y-T alkoi kesäloma!

Kuva weheartit

perjantai 25. toukokuuta 2012

Ballet and fashion

Näyttää sitä, että balettia on viime aikoina vilahdellut mainoksissa ja vielä tarkemmin huippumuodin aiheena entistä enemmän. Tai luultavasti olen kiinnittänyt siihen vain tavallista enenmmän huomiota ;). Tällaista balettiaiheista mainostamista tuntuu olevan kahdenlaista. Toiset kuvat vaikuttavat olevan sellaisia, jossa baletista mitään tietämätön malli yrittää saada aikaan jotain balettimaista ja lopputulos ei aina ole ihan niin hurmaava kuin se ajatuksen tasolla voisi olla.. Mutta onneksi sellaisiakin kuvia löytyy, joissa poseeraakin ihan oikeita balleriinoja. Tässä muutamia esimerkkejä:

Kuva täältä
Kuva täältä
Kuva täältä
Kuva täältä
Kuva täältä

torstai 24. toukokuuta 2012

Inspiraatiota myöhäisille baletin aloittajille!


                              Jos tämä ei inspiroi, niin ei sitten mikään! ;)

maanantai 21. toukokuuta 2012

Niin ihana balettikevät!Pari balettituntia enää jäljellä ja aika monta jo takana. Tämä kevät kuluu hirmu nopeaa ja alkaa olemaan aika haikea olo. En vieläkään voi uskoa asuneeni yhden yhden lukukauden ulkomailla ja vielä vähemmän voin uskoa sen olevan ohi viikon päästä. Kotiin on kiva palata, mutta tästäkin paikasta on ehtinyt tulemaan jo toinen koti!

Syksyllä olin vielä niin huolissani siitä, että jäisin Suomen balettikavereista jälkeen ja joutuisin kertaamaan joitakin balettiluokkia uudestaan. Nyt en ole asiasta enää niin huolissani (toki hieman), vaikka olen entistä varmempi siitä, että niin joudun luultavasti tekemään. Täällä ollessani olen oppinut ihan valtavasti uusia asioita ja vaikka en enää pysyisikään entisen balettiryhmäni tahdissa Suomessa, ei täällä opitut taidot ole millään tavalla menneet hukkaan. Olen pohtinut asiaa ja tulin siihen tulokseen, että oli oikeastaan vain hyvä asia hiljentää vähän tahtia, koska Suomen tunneilla mentiin viime syksynä aika lujaa - ehkä jopa vähän liian lujaa. Täällä ollessani esimerkiksi tanssiosentoni on parantunut huomattavasti, vaikka siitä aluksi opettajan kanssa olikin vähän erimielisyyttä. Pitää nyt vain odottaa kiltisti ensi syksyyn ja katsoa, mille tunnille minut oikein sijoitetaan.

Opin siis paljon uusia asioita baletista. Ja kovin erilaisia kuin olisin Suomessa oppinut. Opettaja sanoi kuitenkin ylpeänä viime tunnilla, että kuulemma sittenkin muokattua minusta kunnon royal balettilaisen näin lyhyessä ajassa. Mitä se sitten ikinä tarkoittikaan. Toivottavasti jotakin hyvää ;). Itse en ole huomannut muutosta kuin siinä, että loppukeväästä olen muiden tyttöjen tavoin käyttänyt pelkkää balettipukua ja trikoita tunnilla. Ja uskokaan tai älkää, ei se ole ollenkaan kamalaa. Olin tuosta lausahduksesta kuitenkin aika iloinen, kun opettaja on leikillään nimitellyt minua koko lukukauden ajan "vaganova tytöksi". Opettaja sanoi mulle myös, että olisin pärjännyt kokeessa hyvin, jos sen olisin päässyt tekemään (muut tekevät sen syksyllä). Jään kaipaamaan näitä kolme opettajaani todella paljon! Tähän väliin on tosin pakko mainita, että vanhinta "pääopettajaani" jään kaipaamaan ehkä pikkuisen muita vähemmän. Hänen sarkastinen ja tympeä opetustyylinsä alkoi hiljalleen jo ärsyttää näin loppu keväästä..

Ja sitten kaikki uudet ystävät. Ihan mahtavaa, miten nämä balettitytöt täällä ottivat tällaisen huonosti englantia puhuvan vähän hukassa olevan suomalaistytön joukkoonsa niin hyvin ja meistä on tässä lyhyessä ajassa ehtinyt tulemaan jo ystäviä. Kerroin heille, että ensi viikon tunti olisi viimeiseni ja siitä seurasi keskustelu siitä, miten he saisivat minut pidettyä maassa vielä pitempään. Heitä tulee varmasti ikävä!

Eli kevään balettisaldo:
  • Kolme uutta balettiopettajaa
  • Uusia opittuja asioita
  • Löysin uudet paljon paremmin sopivat kärkitossut (joskaan ei vielä täydelliset)
  • Vanhojen asioiden kertausta ja varmistusta
  • Uusia ihania ystäviä
  • Läjä uusia kokemuksia
Kuulostaa aika hyvältä, vai mitä?

Ja kesällä minulla olisi tiedossa balettitunti kerran viikossa kesäkuun ajan. Works for me! Ainakin se on parempi kuin viime kesän täysi tanssittomuus. Syksystä tiedän ainakin sen verran, että tarkoitus on palata vanhaan tanssikouluuni, mutta suunnitelmissa on ehkä jotain muutakin. Mutta ennen sitä eletään ja nautitaan tulevasta kesästä!

Oliko teillä kiva tanssikevät? Millaisia suunnitelmia teillä on kesälle?

Kuva weheartit

lauantai 19. toukokuuta 2012

A Streetcar


                         


Kävin siis keskiviikkona katsomassa baletin nimeltään Streetcar named desire. Se oli mahtava sekoitus balettia, jazzia ja draamaa. Minä ja neljä kaveriani, jotka lopulta kanssani balettiin lähtivät, olimme aivan myytyjä! Baletti on saanut hyviä arvosteluja ja kaikki kaverini tanssikoulustani, jotka baletin myöskin näkivät, pitivät siitä todella paljon. Companylla on aikomuksena viedä kyseinen baletti myös kansainvälisille lavoille, että jos teillä on joskus mahdollisuus käydä se katsomassa, niin suosittelen lämpimästi. Scottish ballet on lisännyt videoita Youtubeen ja laitoinkin niistä kaksi tähän. Ensimmäinen on siis baletin traileri ja toinen enemmänkin behind the scenes materiaalia. Enjoy!

Tänään menimme kolmen kaverini kanssa katsomaan companyn aamutuntia. Olin niin innoissani, että en tiedä miten päin olisin oopperalle hoippunut. Oopperalle päästessäni meille kerrottiin, että ihan meitä varten aamutunti aloitetaan tavallista aikasemmin eli tunti kestäisikin 90 minuuttia. Olin onneni kukkuloilla, mutta kuinkas kävikään.. Companyn tiedottaja halusi pitää meille PIENEN alkupuheen ja luennoi aiheesta ja aiheen vierestä ainakin tunnin!!!! Minä vilkuilin kelloa, kiemurtelin tuolillani ja mieleni teki koko ajan huomauttaa, että koska kaikki paikalla olijat olivat jo baletin nähneet niin, eikö nyt vain mennä katsomaan sitä tuntia, jonka takia me tänne olemme tulleetkin!! Siinä vaiheessa, kun tuntia oli jäljellä enää 20 minuuttia, ja tiedottaja alkoi esittelemään tanssijoiden pukuja, minä kohteliaasti kysäisin että voisimmeko viimeinkin päästä näkemään edes lopun aamutunnista. Niin tiedottaja niskojaan nakellen johdatti meidät katsomoon ja ehdimme nähdä petit ja grand allegrot sekä piruettiosuuden. Ja siinä se! Sen 15 minuuttia, mitä tunnin lopusta näin, oli aivan mahtavaa katseltavaa, mutta vieläkin harmittaa niin paljon, että emme koko tuntia päässeet näkemään. No, ehkä pääsen siitä vielä joskus ohi.. Ehkä!

Ja ehkä hieman harmitusta helpottaa myös se, että balettityttöjen kanssa olisi suunnitteilla käydä ensi lauantaina katsomassa Sleeping beauty European ballet companyn esittämänä.. ;) Toivottavasti tämä suunnitelma toteutuu!

maanantai 14. toukokuuta 2012

Oh Shank!Tarkotuksena olisi ostaa (taas!) uudet kärkitossut. Entiset ovat vielä onneksi kunnossa, mutta päätin hankkia vielä ennen Suomeen tuloani kakkosparin kolmesta syystä. Ensinnäkin siksi, että tossut saa täältä aika kivuttomasti. Tanssikaupan myyjä tilasi nytkin minulle sovitteille kolme erilaista tossumallia. Suomessa tossukauppias taas ei halunnut tilata "erikoisempia" ,eli minun tapauksessani kapeita, kokoja kovin montaa sovitteille kun pelkäsi että ne eivät mene kovin helposti kaupaksi jos minä en niitä päättäisi ostaa. Toisekseen siksi, että tossut saa täältä aika halvalla. Ne maksavat noin 50 euroa, mutta kaupanpäälle saa nauhat, puoli metriä "läpinäkyvää" kuminauhaa sekä vielä Grishkon omat nahkapalat tossujen kärkiin. Ihan hyvä diili siis, vai mitä? Kolmannekseen tossut hankin siksi, että olen kuullut niiden kestävän pitempään, kun käyttää kahta paria yhtä aikaa. Ja ei sitten muutenkaan jää tyhjän päälle, kun nämä nykyiseni päättävät hajota.

Grishko 2007 osoittautui käytössä ihan hyväksi. Se ei ole täydellinen malli minulle, mutta toimii silti ainakin kymmenen kertaa paremmin kuin edelliset tossuni. Koko juttujen kanssa mulla oli vaikeuksia ensimmäisiä Grishkoja sovittaessa ja lopulta päädyin 6 XX medium shankilla. Kutonen on ehkä vähän liian iso, mutta viisi puoli taas liian pieni, vaikka sovittaja oli edelleen täysin vakuuttunut siitä, että se olisi täydellinen koko minulle. Ihan kiva, mutta eipä niillä kovin kauaa tanssimaan pystyisi. Ja eikö se kuitenkin ole se tarkoitus, kun kärkitossuista puhutaan ;). Sovittaja haluaa muutenkin sovittaa tossut niin napakoiksi, että kantapäähän ei jää yhtään tyhjää kangasta. Silloin tossu on hänen mukaansa tukeva. Minä taas olen kuullut, että kantapäähän pitäisi jäädä hieman ylimääräistä kangasta. Tupla X taas vaikuttaa ihan sopivalta leveydeltä. Ilman pehmusteita se on aika valtava, mutta pehmusteiden kanssa ihan hyvä. Juttu, mikä siis mietityttää vielä on shankki.. En tiedä kumman valita, medium vai hard shankin. Menen ensi viikolla sovittamaan tossuja ja toivottavasti juttu sitten selviää!Ongelma on siis siinä, että mulla on tosi matala jalkaholvi ja aika heikot nilkat vieläkin. Johtuen siis ärsyttävästi lattajalasta, joka mulla on. Mun medium pohjaiset Grishkot tuntuu kuitenkin aika pehmeiltä ja ne on melkein loppuun kulutetut jo tämän kahden kuukauden aikana, jonka olen ne ehtinyt omistamaan. Myyjäkin ihmetteli, miten oon saanut ne sen näkösiksi niin lyhyessä ajassa maksimissaan 30 minuutin tanssilla viikossa. Siksi sovittaja olisi ilman muuta laittanut mulle hard shankin, kunnes huomasi mun nilkkaongelmat. Sanoi, että hard shankki on aika raskas työskennellä. Ei se minua haittaisi, mutta enemmänkin pohdin pystynkö edes tanssimaan kärkitossuilla, joissa olisi kova shankki, vai keikkuisinko puolikärjellä koko ajan.

Oudointa tuossa nilkkojen heikkoudessa on, että oikeastaan ongelma on vain oikeassa jalassa. Vasen onkin paljon vahvempi ja ihan ok. Sovittaja sanoi kuitenkin aika hyvän pointin, että ongelma saattaa olla huonossa tekniikassa. Ehkä tietämättäni hieman feikkaan oikealla jalalla tehdessäni, enkä työskentele sillä täysillä esimerkiksi tankosarjoja tehdessä. Kumma juttu, mutta hyvin paljon mahdollista! Päätin aloittaa nyt tehojumpan vahvistaakseni jalkojen lihaksia. Kesän aikana olisi tarkoitus saada nilkat tai (oikeastaan nilkan) siihen kuntoon, että kärkitanssikin helpottuisi.

Ei voi muuta sanoi, kuin että oh shank! Ehkä pitäydyn tutussa medium pohjassa ja hankin tossut kovemmalla pohjalla sitten jos ja kun nilkkani ovat saaneet lisää vahvuutta.

Onko teillä kovempi vai pehmeämpi pohja tossuissane? Toimiiko se teillä hyvin? Onko kenelläkään mitään vinkkejä aiheeseen?

Kuvat weheartit

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Esmeralda variaatio


Olen ehdottomasti löytänyt toisen lempivariaation Odetten rinnalle ja se on Esmeralda variaatio. Innoistuin siitä, kun näiden brittityttöjen kanssa yritimme muistella ennen viime torstain balettia, että missä variaatiossa tanssija heittelee jalkaa ylikorkealle ja käyttää upeasti tampuriinia. Kotiin päästyäni välähti, että Esmeralda se tietenkin on ja lumoutuneena katselin siitää eri versioita youtubesta koko illan! Ajatelkaapa, että tässä videolla variaation esittää vasta 13 -vuotias tyttö..

lauantai 5. toukokuuta 2012

Allegro sanastoa

Allegro sanastoa havainnollistavien videoiden kanssa, jihuu!


keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Streetcar named desire

Kuva täältä

Kuva täältä
Tämä tyttö pääsee katsomaan kahden viikon päästä balettia, jihuu! Skottilainen balettiseurue on kiertueella esittäen Streetcar named desire nykybalettiaan ja kahden viikon päästä eksyy myös tänne Grand Opera Houselle. Esityksiä on yhteensä neljänä iltana. Menin tänään innoissani ostamaan lippua ja lipputoimiston tätiä nauratti, kun hän kysyi minulta mille päivälle haluaisin lipun varata, ja sai minulta vastauksen: "Sille, mikä on kaikista halvin!". Minulle vakuuteltiin, että paras vaihtoehto on tulla 90 minuuttia ennen esitystä paikalle, koska silloin pääsee hajapaikoille kymmenellä punnalla. Varsinkin, kun en ole saanut ketään kavereita suostuteltua mukaan (!!!), niin eipä sillä silloin ole väliä missä istun. Ja kuulemma baletit eivät ole koskaan loppuunmyytyjä täällä, joten istumapaikkojakin pitäisi riittää. Ostin kuitenkin jo lipun, joka maksoi viisi puntaa, companyn aamutunnille. Tuo aamutunti kiinnostaa minua oikeastaan ihan yhtä paljon kuin itse esitys. Siistiä päästä näkemään ammattilaisia treenaamassa! Tunnin jälkeen kuullaan myös tanssijoiden ajatuksia ja haastatteluja esityksestä.