lauantai 31. maaliskuuta 2012

RAD -sarjoja


Löysin youtubesta melkeen kaikki meidän RAD intermediate tuntien tankosarjatkin! Noita me siis täällä joka tunti värkätään. Alotettiin tekemään myös yhtä varkkaa tunnilla, joka oli aika lailla helppo! Jotenkin olisin odottanut vähän jotakin vaikeampaa. Muut olivat harjoitelleet sitä jo ennen mun tänne tuloa, mutta mä pääsin siihen mukaan helposti oikeastaan heti parilla ekalla kerralla, kun sitä tanssittiin läpi.

Perjantaina juttelin mun toisen balettiopen kanssa ennen tuntia ja hän kertoi oman balettitarinansa, joka oli todella inspiroiva! Hän oli aloittanut baletin 20 -vuotiaana, mutta lopettanut sen lähes heti. Monien vuosien jälkeen muutettuaan tänne Malesiasta hän aloitti baletin uudelleen ja aloitti hurjan treenaamisen. Viiden vuoden treenaamisen jälkeen hän suoritti ensin RAD intermediate foundation kokeen ja myöhemmin RAD intermediate kokeen (siis saman, mitä minäkin täällä treenaan) erinomaisian arvosanoin ja on nyt 40 -vuotiaana tekemässä advanced tason koetta, joka taitaa olla jo aika vaativa! Hän kertoi kuinka hänen oma opettajansa oli nähnyt hänen innostuksensa balettia kohtaan ja siksi ehdottanut josko Chee alkaisi opettamaan balettia itsekin. Inspiroivinta hänen tarinassaan oli se, kuinka hän sanoi, että jos jollakin on intohimo balettia kohtaan, niin silloin täytyy vain unohtaa ikänsä ja lopettaa itsensä estely muutenkin. Hän kertoi menneensä ensimmäiselle balettitunnilleen 35 -vuotiaana 10-12 -vuotaiden tyttöjen tunnille ja hän on vielä mies (täällä ei taida muuten paljon aikuisbalettitunteja ollakaan tarjolla..). Tuo tilanne antoi hänelle kuitenkin vain entistä isomman motivaation treenata ja päästä pian vanhempien tunneille. Aika ihailtavaa rohkeutta! Kuulemma hänen opettajansakin oli todella kannustava ja rohkaiseva.

Käyn perjantaisin Cheen alkeistasolla, koska  pystyn tehdä koko tunnin kärkitossuilla. (Tein muuten eilen piruettitreeninkin kärjillä ja totaalisesti ylitin itseni tehdessäni aina puolikkaita piruetteja kärjillä ilman tankoa!). Chee pyysi minua tsemppaamaan muita alkeet ryhmässä olevia kertomalla heille, että minäkin olen tanssinut vasta vuoden päivät ja silti teen jo kärkitossuilla.. Siis ihan vain osoittaakseen heille, että myöhemmin aloittaneillakin on toivoa baletissa! ;) Mulle tulikin hyvä sauma tähän tunnin jälkeen, kun eräs nainen alkoi juttelemaan minulle. Hän kertoi käyneensä saman kurssin jo kuudesti, mutta ei siltikään meinaa oikein saada juonesta kiinni. Hän kysyi milloin minä aloitin baletin ja inspiroituneena opettajan kehotuksesta kerroin, että olen tanssinut vasta reilun vuoden.. Naisen reaktio olikin vähän erilainen, mitä olin odottanut. Hän synkistyi ja ja tokaisi vain, että you are doing extremely well ja lähti pois ovet paukkuen. Auts! Ehkä kaikkia ei siis tsemppaa ja inspiroi ihan samat asiat..

Mikä teitä inspiroi treenaamaan enemmän?

Mutta nyt tämä ballerina pakkaa laukkunsa ja lähtee PARIISIIN! Hyvää tulevaa pääsiäistä kaikille :).

lauantai 24. maaliskuuta 2012

Ahaa elämämyksiä RAD -tunneista

Eihän tässä ole ehtinyt vierähtää vasta kuin pari kuukautta ja olen vieläkin aika pihalla tästä RAD koulukunnasta pari ahaa elämystä lukuunottamatta. Olen ainakin ymmärtänyt sen, kuinka suuresta maailmanlaajuisesta koulukunnasta oikeasti onkaan kyse. Mun opettaja kyselikin josko löytäisin RAD balettia myös Suomesta. Kyllä varmaan Helsingistä ainakin?

Teemme edelleen tunnilla samoja sarjoja, mutta ihme kyllä niistä löytyy jatkuvasti jotakin korjattavaa. Tarkoituksena on siis ilmeisesti hioa sarjat täydellisiksi, jotta tytöt saavat sitten tasokokeistaan hyviä numeroita. Ne jotka hakevat kahden vuoden päästä baletin ammatilliseen koulutukseen tarvitsevat tästä kokeesta tarpeeksi hyvän arvosanan kouluun päästäkseen. Niin ja mitä kokeisiin tulee, en pääse tekemään niitä täällä, sillä yhdellä tasolla opiskellaan kaksi vuotta ja tämä on tyttöjen ensimmäinen vuosi. Eli koe on tulossa vasta ensi vuonna. Olisihan se ollut ihan kokemisen arvoinen juttu tehdä tasokokeet.

Vaikka kokeet eivät ihan heti olekaan edessä, ajatus niistä on koko ajan läsnä tunnilla. Opettaja saattaa esimerkiksi sanoa, että jos teet noin kokeessa se vähentää niin ja ja niin paljon pisteistä tai että jostakin voi ansaita lisäpisteitä yms. Näillä täällä on siis sisäisen motivaation lisäksi myös tällainen ulkoinen motivaatio treenata, sillä luonnollisesti kaikki tietenkin haluavat saada hyvän numeron kokeestaan. Kysyin opettajalta huvikseni, että mitä tapahtuu jos koetta ei läpäise ja hän vain naurahti, että kyllä kaikki sen yleensä läpäisevät. Mutta jos ei niin sitten vain jatketaan seuraavalle tasolle. Koetilanne itsessään on mun mielestä aika jännittävä. Vocational tasokokeita tehdessä salissa on tosiaan vain tanssija ja tentaattori. Perustasojen (1-8) kokeita tehdessä sarjat tehdään vielä yhdessä muun ryhmän kanssa.

Tunnille tuli tyttö, jota en vielä ollut nähnyt kertaakaan ja hän kertoi harjoitelleensa sarjoja cd:n ja opetuskirjan avulla. Tytöille jaetaan siis cd:t ja kirjat, joissa sarjat on selitettynä, jotta he voivat treenata ja kertailla juttuja myös kotona. Mulla niitä ei ole, vaikka olisi siisti saada ne omaksi. Tietyllä tasolla tehtävät liikemateriaalit ovat siis ennalta määrättyjä. Eli samoja kaikissa RAD kouluissa. Bongasin youtubestakin samoja sarjoja, joita me tehdään täällä tunneilla. Jotenkin kiehtovaa! Ja sitten toinen yhtäläinen piirre RAD kouluissa ihan maailmanlaajuisesti on nämä univormut eli tietynlaiset vaatteet, jotka koetilaisuudessa pitää olla. Ja niiden vaatteiden pitää olla kuulemma aivan justiin eikä melkein oikenlaiset, sillä vääränlainen pukeutuminen saattaa sekin laskea arvosanaa. Vocational eli major tasoilla käytettävä balettipuku on kuvassa tuolla ylempänä. Kokeessa täytyy käyttää myös demipointe tossuja, vaaleanpunaisia trikoita, hiusten on oltava siististi nutturalla ja jotkut tanssikoulut vaativat kuulemma myös esimerkiksi tietynlaisen hiuspannan yms.

Tässä meidän adagio, jonka löysin Youtubesta. Tykkään siitä tosi paljon! Se on siis täysin sama, mitä tunnilla harjoittelemme musiikkia myöten. Video on aika huonolaatuinen, mutta kyllä siitä selvän saa! 

Port de bras:Ja tässä meidän toinen allegro (meillä on niitä siis kaksi), joka ei missään nimessä ole mun lemppari, mutta pakko myöntää että hiljalleen olen alkanut lämpenemään myös tälle sarjalle!Tunneilla tehtävistä sarjoista olen ymmärtänyt muitakin uusia juttuja. Aluksi olin hieman ymmälläni, kun harjoittelimme allegroa ja sarjat olivat aika haastavia eivätkä kaikki oppineet niitä heti. Seuraavalla tunnilla ei kuitenkaan enää tehty sarjoja uudelleen ja ihmettelin sitä aluksi. Sitten sain tietää, että koeessa tulee olemaan osuus, jossa tentaattori kertoo kokelaalle petit allegro sarjan (näyttämättä sitä) ja oppilaan on kyettävä tanssimaan se. Ennen suoritusta musiikki soitetaan kerran läpi ja oppilas saa luvan markkeerata mukana jos haluaa. Tuon kuultuani ymmärsin, miksi opettaja ei koskaan näytä meille sarjoja itse vaan sanoo aina liikkeen nimen ja odottaa, että joku keksii mikä se on, kummalla jalalla ja mihin suuntaan! :D

Itse koe sisältää siis tankosarjat, jotka ovat aika yksinkertaiset, mutta suoritettava "täydellisesti". Sitten kaikki perussarjat, mitä balettituntiin nyt yleisesti kuuluu. Nämä sarjat on siis osattava ulkoa ja harjoittelemme niitä siis tunneilla jatkuvasti. Esimerkiksi videoiden sarjat ovat niitä sarjoja. Sitten on kärkitossuosuus, joka toimii samalla tavalla kuin petit allegro eli sarjan saa tietää vasta kokeessa, kun tentaattori sen sinulle kertoo. Sehän on hieman jopa arpapeliäkin, että millainen sarja sattuu tulemaan! Kaiken kaikkiaan sarjat eivät ole ylivoimaisen pitkiä tai vaikeita vaan tärkeämpää tuntuu olevan oikeaoppinen tanssiasento, liikkeiden puhtaus sekä ilmaisu.

perjantai 23. maaliskuuta 2012

Royal Ballet Live

Kuva täältä

Royal Ballet teki aivan mahtavan tempauksen näyttäessään lähes koko perjantai päivän erilaista materiaalia baletin kulissien takaa youtubessa. Päivään mahtui monenlaisia haastatteluja ja harjoituksia. Aivan mahtavaa! Mun koulupäivä loppui jo odotettua aiemmin ja ehdin nähdä osaa baletin aamutunnista, joka oli yksi mun päivän lempijutuista (kyllä se varmaan on vain myönnettävä, että vietin melkein koko päivän tietokoneen edessä balettijuttuja katsellen..). En tiedä miksi minua viehättää enemmän katsoa tanssijoita harjoittelemassa ihan vain omissa harjoitusvaatteissaan kuin valmiita baletteja hienoissa tamineissa. Luulisi sen olevan juuri toisin päin.. Outoa! Toinen lempparijuttu oli ehdottomasti päästä näkemään Liisa ihmemaassa baletin harjoituksia ja yleensäkin balettien näytösharjoituksia. Tuon Liisa ihmemaassa baletin haluan joskus tulevaisuudessa päästä näkemään ihan takuuvarmasti.

Ja en voi muuta kuin todeta kuinka mielettömiä monitaitureita nämä tanssijat ovat. Ihalisin sitä, miten nopeasti he nappasivat askeleet ja korjaukset sekä eläytyivät rooliinsa - ammattilaisia kun ovat! Sitä ei aina ajattelekaan, miten tarkasti jokaisen näytöksen pienitkin jutut hiotaan täydellisiksi ja miten pitkä prosessi se saattaakaan olla. Tanssijat tosiaankin työskentelevät ahkerasti. Ja sitten tietenkin koreografit, jotka ohjaavat tanssia. Huh huh! Ei voinut muuta kuin katsella silmät suurena heidän upeaa työskentelyään. Niin ja mikä vielä kiinnitti huomion oli live pianomusiikki. Aivan huikeita pianisteja! Voi, kun omallakin tunnilla pääsisi treenaamaan oikean pianomusiikin tahtiin joskus. Onhan siinä se aivan oma fiiliksensä.

Mua harmitti aluksi, kun oon kipeänä enkä päässyt omalle balettitunnilleni. Mutta Royal baletin liveohjelman katselu oli niin viihdyttävää, että oikeastaan oman tunnin väliin jääminen ei loppupeleissä harmittanut paljon ollenkaan. Kerrankin näin! ;) Ja uskon, että tämän livesession pääsee näkemään jälkikäteen youtubesta eli ei hätää, jos missasit sen. Linkki sivulle on siis tässä.

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Dance Academy


Okei, pakko myöntää, että olen aika koukussa Australialaiseen tanssiakatemia sarjaan. Eihän se ehkä ihan mitään laadukkainta ajanvietettä ole, mutta juuri sellaista kivan kevyttä ja rentouttavaa Ja arvatkaapas, mistä sarjasta tulee pian toinen tuotantokausi ;). Tässä traileri teidänkin katseltavaksi!

torstai 8. maaliskuuta 2012

Ihan hyvin menee!1. Mun uusi hyvä ystävä Amerikasta, johon täällä Pohjoi-Irlannissa olen tutustunut, harrastaa maastojuoksua lähes ammattitasolla. Ja tämä uusi ystävä päätti että minusta tulee hänen treenikaverinsa ja olenkin joutunut tai siis päässyt viime päivinä todelliseen tehotreeniin. Huippua! Maanantaina oli jumppa, tiistai ilta vietettiin salilla, keskiviikko aamu kului uimahallisa. Tänään ja huomenna mulla on sitten luvassa balettia. Lauantaina käydään kokeilemassa irkkutanssia (!) ja sunnuntaina olisi luvassa lenkki ja vatsistreeni. Sopii minulle :).

2. Uudet Griskot ovat kotiutuneet. Viikko meni siihen, että sain viimeinkin nauhat ommeltua. Sain eilen illalla mielettömän energiapurkauksen ja ompelin nauhoja niin innossani, että en huomannu pistäneeni neulalla sormeeni haavan. Nyt uusissa tossuissa on yksi jos toinenkin veriläntti. Toisekseen mun nauhat alkaa olla aika tyngät, kun ne purkautuvat niin kovaa vauhtia. En nimittäin omista tällä hetkellä sellaisia hienouksia kuin tulitikkuja tai sytkäriä..

3. Mun vanhat pehmusteet eivät enää sovi näihin uusiin tossuihin ja tarvisin uudet ohuemmat pehmusteet (ajattelin kokeilla näitä). Kokeilin tossuja ilman pehmusteita niin innoissani, että en huomannut kuinka isot rakot ne varpaisiini hinkkasivat. Tulos: lisää verta uusiin tossuihin.

Kaiken tämän toilailun keskellä voin sanoa, että ihan hyvin menee! Uudet tossut vaikuttavat hyviltä ja toimivat jopa ilman pehmusteita (vähän lampaanvillaa niin selviää ilman rakkoja ja verta ;) ja se on aikamoista edistystä edellisiin tossuihin verrattuna. Ensi tossuja ajatellen tiedän, että tarvitsen kovemman shankin. Medium pohja ei taida sittenkään tukea jalkaa tarpeeksi. Mutta näillä tossuilla tanssitaan nyt toivottavasti ainakin jonkun aikaa. Jihuu :)

Mitenkäs teillä menee?

Kuva weheartit

lauantai 3. maaliskuuta 2012

My dance school as pictures

Mulla oli vähän tylsää, kun odottelin seuraavan tuntini alkamista ja ajattelin ottaa hieman kuvia tanssisalista (sen enempää sommitelmia tai muitakaan hienouksia ajattelematta) ja vähän muustakin. Nyt tekin pääsette hieman näkemään, miltä uusi tanssikouluni täällä oikein näyttää..

Tänään oli muuten jo toinen tunti, kun uusi openi Chee päästi minut maksamatta tunnillensa. Kysyin häneltä tunnin hintaa ja mietin, onkohan minulla neljänteen tuntiin viikossa enää varaa (tai ei siinä paljon miettimistä ole, sillä minulla EI tosiaankaan ole siihen enää varaa). Hän vain heilautti kättään ja sanoi, että tänään tunti on ilmainen, eikä ottanut minulta tunnista mitään maksua! Kun sanoin, että viime viikonkin tunti taisi olla ilmainen, hän vain nauroi. Ja tämä Cheen (ilmainen;) jatkotason tunti on itse asiassa paras balettitunti, jolla täällä käyn. So how cool is that?!

Pukuhuone. Tai no oikeastaan varasto, jota käytetään pukuhuoneena. Mutta toimii silti!
Eväät! Vettä, hedelmäsosetta ja myslipatukka.
Näkymä koulun ikkunasta

Itse tanssisali

Peili ja tanko
Maalauksia seinillä


Tämä salin seinällä oleva teksti on mielenkiintoinen. "There are many people who have given their lives to dancing. But there are not too many who can truthfully say that dancing saved their lives" - Helen Lewis. Itse asiassa koko tanssisali on nimetty Helen Lewisin mukaan. Onkohan minulla tanssisivistyksessäni kovin suuri aukko, kun en tiedä kuka hän on..?

Ja vielä minun balettijalkani, hih. Mun oikea jalka on jotenkin vähän hassusti vinksallaan. Mulle nimittäin aukikierron ja valokuvauksen yhdistäminen tuntui olevan jotenkin hankala yhdistelmä. Ja hei, huomatkaa vaaleanpunaiset trikoot valkoisten sijaan. Maassa maan tavalla! ;)