maanantai 3. syyskuuta 2012

Vanha tanssikoulu vs. Uusi tanssikouluOlen tyytyväinen uuteen kouluuni ja siellä saamaani baletin opetukseen, mutta silti yhä useammin ajatukset harhailevat siihen, mitä vanhan tanssikouluni tunneilla tällä hetkellä oikein opetellaan.. Sen tiedän, että siellä edetään lujaa ja jos haluaa pysyä siinä vauhdissa mukana, niin on annettava tunneilla aina kaikkensa (ja joskus edes se ei tunnu riittävän). Molemmissa tanssikouluissa on toisaalta hyvät ja huonot puolensa. Vanhan tanssikouluni opetus on erinomaista, mutta opettaja keskittyy liian usein vain parhaisiin tanssijoihin aikomuksena leipoa heistä tulevia ammattiballerinoja. Tämä ei tietenkään ole paha asia, mutta tarkoittaa sitä, että muut keskivertoiset (puhumattakaan keskivertoa huonommista) sitten tulevat perässä ja saavat opettajalta osakseen useimmiten vain moitteita. Toisaalta siitä ei vain pääse mihinkään, että opetus todella on hyvää ja kurinalaista.

Uuden tanssikouluni opetus on myös todella hyvää ja tunnilla opettaja keskittyy meihin kaikkiin tasapuolisesti. Silti tunneilta puuttu se jokin.. Mietin kauan mikä ihme se voi olla ja tajusin, että opettaja on ihan liian mukava! Kuulostaa ehkä oudolta, mutta kaipaan sitä räyhäämistä ja niitä kirpeitä kommentteja, joita vanhalta opettajaltani sateli. Niin paljon kuin vanhan opettajani tunneilla punastelin ja häpeilin osaamattomuuttani, oli opettajan luoma osaat-tämän-tai-itket-ja-osaat  -ilmapapiiri juuri sellainen, missä minä opin parhaiten. Opin siis silloin, kun on pakko oppia. Nykyinen opettaja on niin kiltti, että huomaan antavani itselleni tunneilla armoa liiankin usein. Tiedän, että opettajani ei pitäisi olla päävastuussa oppimisestani, vaan minun itseni pitäisi huolehtia kehittymisestäni, mutta fakta on se että entinen opettajani sai minut yrittämään kovemmin.

                                

Alkaa siis kuulostaa ehkä siltä, että minun kannattaisi palata entiselle tanssikoululleni, mutta en silti taida sitä tehdä. Uudella tanssikoulullani koen ensimmäistä kertaa tämän lyhyen tanssiurani aikana olevani aivan oikeasti ja oikeutetusti osa ryhmääni. Siis olevani oikealla tasolla ja tunnilla niin itseni kuin opettajanikin mielestä. Vanhalla tanssikoulullani olin aina jotenkin irrallinen - usein lähinnä vain liian huono. Tuntuu myös kivalta, kun tunneilla saa oikeasti opettajan huomiota enemmän, eikä se ole vain parhaiden oppilaiden etuoikeus. Uudella opettajallani on todella hyvä tapa antaa kaikille oppilaille paljon pikkutarkkaa henkilökohtaista palautetta jatkuvasti niin tunnin aikana kuin sen jälkeenkin. Hän tarkastaa aina, että käytössä ovat oikeat lihakset ja säätää liikkeet millilleen oikeanlaisiksi - niinkuin pitääkin! Opetustekniikat ovat myös uusia ja raikkaita. Kaiken lisäksi tiedossa olisi koko konservatorion joulunäytös kaupunginteatterilla, josta en voi olla innostumatta jo nyt.

Kaiken kaikkiaan uudessa tanssikoulussani eikä opettajassani ole siis yhtään mitään vikaa - päinvastoin! Ja uskon, että kohta en enää edes haluaisi palata takaisin vanhalle tanssikoululleni. Olen vain ehtinyt tottua tiukempaan kuriin ja siihen, että tunnilla tehdään asioita nopeaan tahtiin ihan kuin hengen hädässä. Enkä vain voi sille mitään, että joskus kaipaan niitä balettisalissa kaikuvia kirpeitä kommentteja ja opettajan päivittelyä siitä, mitä on tehnyt ansaitakseen luokallisen tällaisia osaamattomia balettioppilaita... Uskoskaa tai älkää, mutta se motivoi yrittämään kovemmin.

Millaisia teidän tanssiopettajanne ovat? Millainen opetustyyli sopii teille parhaiten? Mikä teidät motivoi oppimaan ja yrittämään kovemmin?

  

Kuvat weheartit

7 kommenttia:

 1. Mooi! Eilen oli ensimmäinen balettitunti elämässäni jouduin mua noin. 6vuotta pienempien kanssa samaan ryhmään , ne on kuulemma tanssinut jo 3vuotta ja sen huomasi. Muuten sujui hyvin kunnes tuli hypyt ja hyppysarja nurkasta nurkkaan. Hermostuttaa ku tuntuu että oon niin jäljessä ja se opettaja joutuu aina näyttää mulle erikseen jos en osaa... Mutta baletti on aivan ihanaa!! :)

  T.niksuu (jos muistat mun harjotustossu ongelman)

  VastaaPoista
 2. Moikka! Ihanaa, että tykkäsit sun ekasta balettitunnista. Ei se muiden ikäkään niin paljon haittaa, jos tykkää baletista. Ja jos teet kovasti töitä niin voit joskus ottaa oman ikäses kiinni ja päästä niiden kans samoille tunneille. Mäkin huomaan, että tankosarjat on helpompia, mutta liikkuvat sarjat menee vieläkin vähän heikommin. Mutta ehkä nekin alkaa varmasti sujumaan paremmin vaan kovalla treenillä. Se opettaja on siellä ihan vaan neuvoakseen eli älä sitä stressaa :).

  Kivaa, että tykkäsit baletista! Hauskaa treenamista ja jos haluat niin tuu ihmeessä kertomaan tänne, että miten sun treenit on lähteny sujumaan :).

  VastaaPoista
 3. Minäkin aloitin nyt 2 viikoa sitten baletin ja oon kyllä tykänny kovasti! Opettajani on toosi mukava ja auttaa silleen hellävarisesti että ei tuu paha mieli, vaikka ei mulle ainakaan tulisikaan mut ryhmässäni on nuorempiakin. Meidän tunneilla tehdään aika helppoja juttuja, mutta kyllä sitten tehdään hankalempia hyppysarjojakin. Meidän tunnilla on myös baletin lisäksi nykytanssia. Opettajani sanoo että minulla on hypyissä selkä notkolla miten sitä voisi parantaa?

  Olen lukenut muitakin baletti/tanssi blogeja mutta sinun blogsi on ehdottomasti paras! Sulla on tosi kivoja postauksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan Anonyymi!

   Voi kiitos paljon kauniista sanoista! :) Tulee aina hyvä mieli, kun kuulee että tätä blogia on kiva lukea.

   Ja tosi mukava kuulla, että sä oot tykännyt baletista :). Kannattaa muuten tunnilla keskittyä niihin helpommaltakin tuntuviin sarjoihin ihan tosissaan ja täysillä koko ajan. Ja huolehtia, että ne tekee oikealla tekniikalla eli käyttää liikkeissä oikeita lihaksia ja että aukikierto säilyy yms. Sillon oppii kaiken heti alusta asti oikein ja sitten vaikeampiin sarjoihin siirtyminenkin tulee olemaan helpompaa.

   Nykytanssi ja baletti lajeina tukevatkin toisiaan! :)

   En ihan hirveesti osaa neuvoa tuon notkoselkäjutun kanssa. Sellanen tuli mieleen, että hyppyjä tehdessä voit oikein erityisesti keskittyä siihen selkään koko ajan niin että yrittäsit pitää sen notkon poissa. Monesti itse ainakin huomaan, että selkä on ihan vinksallaan hypyissä silloin, kun yritän vaan hypätä mahdollisimman korkealle.. Eli pitäis muistaa keskittyä muuhunkin kuin siihen korkeuteen. Ja toinen juttu, joka vois auttaa, on vatsa- ja selkälihasten treenaaminen. Ja varsinkin syvien lihasten vahvistaminen. Ne tukee sun selkää ja tätä kautta vois vähentää selän notkoa. Toivottavasti noista oli ees jotain apua!

   Kiitti kommentistas :) !

   Poista
 4. Ahh tanssia jo kaksitoista vuotta<3 eikä siitä mihinkään pääse! Balettia ja nykytanssia harjotan ja ajattelin saada tästä ammatin mahdollisesti ehkä nyky tai nykybaletin puolelta :) onko itselläsi minkäänlaisia suunnitelmia? Ainiin ja missä koulussa harrastit ja harrastat tällä hetkellä? :) ps. Tosi kiva blogi!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi!

   Voi kiitos paljon. Ihana aina kuulla, että blogi vaikuttaa kivalta :)

   Sulla on jo aika paljon treenivuosia takana, siistiä! Oot varmasti jo tosi hyvä. Toivottavasti sulle aukeaa joskus ura tanssin parista. Nykybaletti on jotenkin tosi mielenkiintoista. Siinä on sellainen oma viehätyksensä, kun rikotaan perinteisen klassisen baletin rajoja, mutta silti liikekieli on baletin maailmasta. Mä olen haaveillut balettiopen ammatista, mutta jotenkin usko siihen unelmaan on jotenkin vähän kadonnut mutta katsotaan nyt! Eihän sitä koskaan tiedä mihin sitä tulevaisuudessa päätyy :). Niin ja mä en oo harmi kyllä julkaissut täällä tanssikouluni nimeä enkä ikääni. Tykkään kirjoitella näitä tekstejä kuitenkin enemmän anonyymina :).

   Kiva, kun laitoit kommenttia! :)

   Poista
 5. Ja vielä lisäys ylempään, minkä ikäinen olet? :)

  VastaaPoista