perjantai 13. heinäkuuta 2012

Balettitunti, mitä siellä oikein tehdään?


                                                        Tumblr


                                                      Kuva täältä

Kaverini, jotka eivät balettia ole koskaan tanssineet, kyselevät usein että mitä balettitunnilla oikeasti tehdään ja miten se voi olla niin hauskaa, että jaksan käydä niin monella tunnilla viikossa treenaamassa. Lisäksi heitä ihmetyttää, miten baletti voi olla niin kivaa, että sen takia sanoo EI niin monelle muulle asialle elämässään.

"En mä tänään pääse, kun mulla on baletti.."
"Moneltako se alkaa, kun mun treenit loppuu kasilta?"
"Meillä on ylimääräset näytöstreenit sillon ja sillon, mutta tuun sen jälkeen jos ehdin!"

Tuttua, vai mitä?

Niin, että mitä siellä balettitunnilla sitten oikein tehdään? Balettitunnin kaava on aina lähes poikkeuksetta sama eli tunti lähtee liikkeelle pienemmistä lämmittelevistä ja liikkeistä. Nämä sarjat valmistavat esimerkiksi lopputunnin suuria hyppyjä varten. Tunti aloitetaan tangon ääressä yleensä plie -sarjalla. Sitä seuraa esimerkiksi tendu, jete, round de jambe, fondue, develope ja grand battement sarjat. Ja ei hätää, jos nuo nimet eivät kuulosta tutulta.. Niitä alkaa kyllä sitten muistamaan ajan kanssa ihan varmasti! Ja vinkkinä tähän väliin, että Youtube on ihan mahtava paikka kerrata erilaisia liikkeitä ja niiden nimiä.

Tangon jälkeen siirrytään sitten keskilattialle ja tehdään sarjoja, jotka voi sisältää erilaisia hyppyjä, piruetteja ja pitempiä koreografioita. Alkeistunilla treenataan luonnollisesti alkeita ja perusteita. Edistyneempien tunneilla sarjat ovat taas pitempiä ja haastavempia. Eli ensimmäistä kertaa alkeistunnille mennessä keneltäkään ei oleteta mitään valmiita taitoja, että rohkeasti vain kokeilemaan, jos vähänkin kiinnostaa!

Ja monet tuntuvat miettivän, että mitä tunnille kannattaa pukea päälle tai että pitäisikö ensimmäisellä tunnilla olla jo täysi balettivarustus hankittuna. Ei tarvi! Riittää, että opettaja näkee kehon linjaukset, joten ensimmäiselle tunnille voi pukea vaikka legginsit ja t-paidan. Sukkia voi käyttää tossujen sijasta. Eli ihan rauhassa voi kokeilla tykkääkö lajista, ja alkaa sitten tekemään varuste hankintoja - jos niitä haluaa tehdä. Jos tanssikoulullasi on erityinen pukukoodi, niin sitä tietenkin sitten kannattaa kunnioittaa. Tunnille kannattaa ja oikeastaan pitää laittaa hiukset kiinni ja ottaa korut yms. pois. Täydellistä balettinutturaakaan ei alkeistunneilla tarvi yrittää värkätä. Mukaan kannattaa ottaa vesipullo, sillä tunnit saattavat olla aika rankkoja.

Baletti ei siis ole mitään tähtitiedettä, vaan lähinnä tiukkaa treeniä ja toistoa toiston perään. Ei kannata säikähtää, jos aluksi tuntuu siltä, että juttu ei suju. Oma opettajani sanoi minulle silloin kun baletin aloitin, että ensimmäiset puoli vuotta saattavat tuntua hankalilta, mutta sen jälkeen juttu lähtee sujumaan jo paremmin. Se tuntui todella lohdulliselta ja allekirjoitan itse väitteen myös. Ensimmäisen lukukauden jälkeen juttu tosiaankin helpottuu! Ja pienenä varoituksen sanana tähän loppuun, että baletti saattaa koukuttaa aika pahasti...

Tsemppiä kaikille niin aloittelijoille kuin ammattilaisillekin! Kysykää rohkeasti aiheesta tai aiheen vierestä, jos jotakin on vielä mielessä :)

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ups! Kiitos anonyymi, kun korjasit.. Vaihdankin sen heti oikein. Aina sinne näitä lipsahtaa ;)

   Poista
 2. Pidän baletista, mutta ekalla tunnilla olin surkea ja tylsistynyt,tanko osuuksissa ja vaihdoin HIP hoppiin ja nykäriin. Haluan kuitenkin tanssia balettia kärkitossuilla joku päivä.. Neuvoja? Ostanko vaan kotiin kärkkärit ja alan opettelemaan kun olen jo testannut niitä ja nilkat on vahvat ja joustavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Kiedottu :)

   Kiitti kommentista!

   Kävitkö sä vain yhdellä balettitunnilla? Ensimmäinen tunti voikin olla aika hämmentävä ja sarjat tuntua hankalilta ja ehkä vähän tylsiltäkin. Tanko-osuudet ovat sitä tiukkaa tekniikkatreeniä, joka voi joskus olla hieman puuduttavaa, heh. Kannattaa kuitenkin ajatella, että sitä tekniikkaa treenataan siksi, että kehittyy tanssijana. Mutta kaikki eivät lämpeä baletille heti - ja jotkut eivät koskaan! Mukavaa, että sä oot löytänyt kuitenkin sellaisia tanssilajeja joista tykkäät. Esimerkiksi vaikka tuon hiphopin.

   Mä sanoisin, että mee vielä kokeilemaan balettia useammalle tunnille ja muodosta mielipitees asiasta uudestaan sen jälkeen. Sarjat alkavat luultavasti sujumaan helpommin toistojen jälkeen. Mun omat ensimmäiset balettitunnit olivat aika kauheita ja tunsin itseni todella huonoksi (ja tunnen usein edelleen), mutta kun jaksaa treenata niin aina sitä edes pientä edistystä tapahtuu, josta voi sitten iloita. Ja sullahan on selvä haavekin, minkä vuoks treenata eli siis noiden kärkitossujen! :)

   Niitä ei kuitenkaan kannata lähteä ostamaan yksikseen, vaikka nilkat olisivat miten vahvat ja joustavat. Kärkitanssin saa aloittaa ainoastaan ammattilaisen valvonnassa! Lisäksi täytyy hallita riittävä balettitekniikka. Eli ihan oman turvallisuuden vuoksi suosittelen vain menemään takaisin balettitunneille, jos susta tuntuu, että kärjillä joskus haluisit päästä tanssimaan. Ja mieti, kuinka mahtava tunne se sitten on kun opettaja joskus kertoo sun kehittyneen niin paljon, että saat aivan luvan kanssa kärkitossut hankkia.. !

   Tsemppiä sulle tosi paljon treeneihin ja jos sulla on mielessä vielä muita kysymyksiä niin laita ihmeessä kommenttia vain! :)

   Poista