maanantai 14. toukokuuta 2012

Oh Shank!Tarkotuksena olisi ostaa (taas!) uudet kärkitossut. Entiset ovat vielä onneksi kunnossa, mutta päätin hankkia vielä ennen Suomeen tuloani kakkosparin kolmesta syystä. Ensinnäkin siksi, että tossut saa täältä aika kivuttomasti. Tanssikaupan myyjä tilasi nytkin minulle sovitteille kolme erilaista tossumallia. Suomessa tossukauppias taas ei halunnut tilata "erikoisempia" ,eli minun tapauksessani kapeita, kokoja kovin montaa sovitteille kun pelkäsi että ne eivät mene kovin helposti kaupaksi jos minä en niitä päättäisi ostaa. Toisekseen siksi, että tossut saa täältä aika halvalla. Ne maksavat noin 50 euroa, mutta kaupanpäälle saa nauhat, puoli metriä "läpinäkyvää" kuminauhaa sekä vielä Grishkon omat nahkapalat tossujen kärkiin. Ihan hyvä diili siis, vai mitä? Kolmannekseen tossut hankin siksi, että olen kuullut niiden kestävän pitempään, kun käyttää kahta paria yhtä aikaa. Ja ei sitten muutenkaan jää tyhjän päälle, kun nämä nykyiseni päättävät hajota.

Grishko 2007 osoittautui käytössä ihan hyväksi. Se ei ole täydellinen malli minulle, mutta toimii silti ainakin kymmenen kertaa paremmin kuin edelliset tossuni. Koko juttujen kanssa mulla oli vaikeuksia ensimmäisiä Grishkoja sovittaessa ja lopulta päädyin 6 XX medium shankilla. Kutonen on ehkä vähän liian iso, mutta viisi puoli taas liian pieni, vaikka sovittaja oli edelleen täysin vakuuttunut siitä, että se olisi täydellinen koko minulle. Ihan kiva, mutta eipä niillä kovin kauaa tanssimaan pystyisi. Ja eikö se kuitenkin ole se tarkoitus, kun kärkitossuista puhutaan ;). Sovittaja haluaa muutenkin sovittaa tossut niin napakoiksi, että kantapäähän ei jää yhtään tyhjää kangasta. Silloin tossu on hänen mukaansa tukeva. Minä taas olen kuullut, että kantapäähän pitäisi jäädä hieman ylimääräistä kangasta. Tupla X taas vaikuttaa ihan sopivalta leveydeltä. Ilman pehmusteita se on aika valtava, mutta pehmusteiden kanssa ihan hyvä. Juttu, mikä siis mietityttää vielä on shankki.. En tiedä kumman valita, medium vai hard shankin. Menen ensi viikolla sovittamaan tossuja ja toivottavasti juttu sitten selviää!Ongelma on siis siinä, että mulla on tosi matala jalkaholvi ja aika heikot nilkat vieläkin. Johtuen siis ärsyttävästi lattajalasta, joka mulla on. Mun medium pohjaiset Grishkot tuntuu kuitenkin aika pehmeiltä ja ne on melkein loppuun kulutetut jo tämän kahden kuukauden aikana, jonka olen ne ehtinyt omistamaan. Myyjäkin ihmetteli, miten oon saanut ne sen näkösiksi niin lyhyessä ajassa maksimissaan 30 minuutin tanssilla viikossa. Siksi sovittaja olisi ilman muuta laittanut mulle hard shankin, kunnes huomasi mun nilkkaongelmat. Sanoi, että hard shankki on aika raskas työskennellä. Ei se minua haittaisi, mutta enemmänkin pohdin pystynkö edes tanssimaan kärkitossuilla, joissa olisi kova shankki, vai keikkuisinko puolikärjellä koko ajan.

Oudointa tuossa nilkkojen heikkoudessa on, että oikeastaan ongelma on vain oikeassa jalassa. Vasen onkin paljon vahvempi ja ihan ok. Sovittaja sanoi kuitenkin aika hyvän pointin, että ongelma saattaa olla huonossa tekniikassa. Ehkä tietämättäni hieman feikkaan oikealla jalalla tehdessäni, enkä työskentele sillä täysillä esimerkiksi tankosarjoja tehdessä. Kumma juttu, mutta hyvin paljon mahdollista! Päätin aloittaa nyt tehojumpan vahvistaakseni jalkojen lihaksia. Kesän aikana olisi tarkoitus saada nilkat tai (oikeastaan nilkan) siihen kuntoon, että kärkitanssikin helpottuisi.

Ei voi muuta sanoi, kuin että oh shank! Ehkä pitäydyn tutussa medium pohjassa ja hankin tossut kovemmalla pohjalla sitten jos ja kun nilkkani ovat saaneet lisää vahvuutta.

Onko teillä kovempi vai pehmeämpi pohja tossuissane? Toimiiko se teillä hyvin? Onko kenelläkään mitään vinkkejä aiheeseen?

Kuvat weheartit

8 kommenttia:

 1. Olen blogiasi seuraillut jo pitempään, mutta ikinä en ole ennen kommentoinut.. :)

  Omissa tossuissani on tällä hetkellä soft-pohja, joka ei tule kauaa käytössä kestämään. Myyjä kuitenkin sanoi tossuja ostaessa, että suosittelee tuota pehmeää, koska pitäisi yrittää kitkeä pois huono, opittu tapa nousta vasemmalle kärjelle ulkosyrjän kautta. On kuitenkin toiminut ihan mukavasti, voisi ehkä olla hieman pehmeämpi.. Ja en mikään asiantuntija ole, mutta omasta kokemuksesta sanoisin, että itse mieluummin ottaisin tuon mediumin. Omat edelliset tossut oli juurikin tuota hardia ja voin sanoa, että olivat järkyttävän kovat! Melko hyvät oikealle (vahvemmalle) nilkalle, mutta vasemmalle nilkalle oli kyllä työtä vähän liikakin.

  Tuosta koosta en osaa sanoa muuta, kun että ainakin oma tossu on venyny käytössä. Ostettaessa olivat tosi napakat eikä ylimäärästä kangasta jäänyt, mutta nyt ovat jo venyneet sen verran, että tuntuu jo ihan "normaalilta". Napakampi tossu on kuitenkin tukenut ainaki omasta mielestä nilkkaa paremmin ja auttanut kärkityöskentelyssä, ku ei oo ollu ylimääräistä missään.. Tietenkin pitää muistaa, että onhan se kiva, jos tossuja voi pitää ilman auenneita jalkoja tms. ;)

  Toivottavasti löydät sopivat tossut! :)

  -Kesäheinä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka kesäheinä!

   Hyvä, että tuo soft pohja on toiminut sulla. Onhan se parempi hankkia sellaset tossut, jotka oikeasti vastaa niitä jalan tarpeita, vaikka sitten kestäiskin vähemmän aikaa.. Harmittaahan se vaan vähän, kun nuo kärkitossut eivät mitään halvimpia ole. Toivottavasti ne soft pohjat auttais sua myös tuon ulkosyrjä jutun kanssa. On muuten mukavaa, kun sovittajat oikeasti tietävät tossuja myydessään asiasta jotain ja osaavat antaa tuollaisia vinkkejä!

   Ja oon samaa mieltä, että tuo Grishkon hard pohja vaikutti tosi kovalta. Ero oli jotenkin tosi suuri mediumin ja hardin välillä. Toisaalta kyllähän ne tossut siitä pehmenee, mutta silti!

   Niin kyllä ne tossut ovat jonkin verran tuntuneet venähtävän. Silti tuntuu, että se viisi puoli oli niin pieni, että kävelykin sattui liikaa :D. Että ehkä parempi pysytellä vähän reilummassa tossussa kuin ihan liian pienessä. Mutta tukevammaltahan se napakampi tossu ilman muuta tuntuu. Kiva, jos sä oot löytänyt hyvän kokoset ja toivottavasti muutenkin sopivat tossut:).

   Kiva, että laitoit kommenttia! :)

   Poista
 2. Sulla on aivan ihana blogi ;)Itselläni myös kapea jalka, jonka kanssa kaikenlaisia (varsinkin pehmeitä balettitossuja ja jazz tossuja) on hankala löytää...noi valkoiset tossut on muuten aika unelmat!! :)) Onnea tossujen hankintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! :)

   Juu nuo valkoset tossut näyttää niin kauniilta.. Ja voisin ottaa itselleni myös tuon kuvan tanssijan jalatkin, heh! :D

   En tiedä, mitä pehmeitä tossuja oot käyttänyt, mutta mun jalalle sopii tosi hyvin Blochin ja Grishkon treenitossut. B -leveys on tarpeeks kapea. Mutta toivottavasti oot löytänyt, jonkun hyvän sulle sopivan mallin:).

   Kiitti! Tuntuu, että tossumetsästyksessä sitä onnea välillä taidetaankin tarvita.. ;)

   Poista
 3. Mulla on ne grishkon 2007 H pohjilla, tänään kyllä treeneissä opettajani sanoi tossujen olevan vaarallisen pehmeät mulle... että pääsen mäkin kärkitossu ostoksille :). Ja mulla on oikea nilkka heikompi (nivelsiteet meni vähän yli vuosi sitten) mutta sen saa kyllä kuntoon kun jaksaa tehdä ihan pieniäkin harjoitteita, esim koukistella varpaita ja tehdä istualtaan fleksiä yms. ja sitten kuntoutin sitä tasapainolaudalla :D se toimi aika hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Sade,

   Oho, sulla taitaa olla aika voimakkaat ja taipuisat nilkat sitten? Ne Grishkot kovalla pohjalla tuntu mun mielestä no tosi kovalta! :D Eikös grishkoja taideta valmistaa myös super hardeina (SH)? Ihan kuin olisin jossakin sellaiset nähnyt.

   Harmi juttu toi nivelsiteet, mut hyvä jos oot saanut sen jo parempaan kuntoon:). Aika mielenkiintonen toi tasapainolauta! Sitä en ookaan koskaan kuullut käytettävän tähän tarkotukseen.. Ja tasapainokin parantuu samalla. Kätevää ;).

   Toivottavasti säkin löydät hyvät tossut!

   Poista
 4. Moikka!
  Jos olisin sinä, ottaisin sen pienemmän tossun! Kyllä, se tuntuu alussa kamalalta, mutta tossut saa ''tuunattua'' niin ettei ne satu :D Kuulostaa hurjalta, mutta laita koko kantaosa veden alle (niin ettei kastu muuta kuin se kantapään kangas) ja laita tossut jalkaan ja tee muutamat pliét. Kantapää venyy siinä oikeasti hyvin! Ja se kangas vähän niinkuin pehmenee! :) Jos ei tunnu auttavan, niin ainakin meidän koulun saleissa on spray-pulloissa vettä ja niillä voi sitten suihkutella kantapäät aina ennen jalkaan laittoa :) Itsellä ainakin auttaa paljon, kaikilla silti on erilaiset jalat..
  Toivottavasti löydät ne sulle hyvät tossut! :) Ja niin shankista! Mulla oli joskus ongelmana nilkkojen eriparisuus. Ostin siis kaksi paria tossuja! Sillähän ei perjaatteessa ole väliä mikä jalka on missäkin tossussa :D Ja kuitenkin niitä täytyy ostaa usein uusia, eli sen takia ei kannata himmailla.. :P
  - E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vain E!

   Kiitos vinkeistä :) Ne on aina enemmän kuin tervetulleita! Pienemmistä tossuista mietin vain, että mikä on sitten liian pieni. Voisihan olla, että ne tossut venähtäisivät ihan sopiviksi, mutta pelkään, että liian pienet tossut pilaa jalat tai jotain muuta kauheaa :D. Mutta varmasti olo on tukevampi tanssiessa, kun tossu ei ole liian löysä eikä koko ajan tarvi miettiä lipsahtaako tossun kantapaa pois paikoiltaan yms. Ehkä mä vielä tässä lähi aikoina rohkaistun ostamaan ne viisi puolen tossut niin pääsisi kokeilemaan, miten hyvin ne venyisivät sopiviksi :).

   Tuo mulla kävikin mielessä, että ostaisin molemmat hard ja medium shankin ja käyttäisi niitä sitten vähän ristiin. Hurjaa vaan laittaa sata puntaa tossuihin kerralla.. ;) Tuntuu paremmalta osissa maksettuna. Siinä saa edes vähän huijattua itseään, heh. Mutta oot kyllä ihan oikeassa siinä, että niitä tossuja kuluu joka tapauksessa.. ;D

   Poista