lauantai 24. maaliskuuta 2012

Ahaa elämämyksiä RAD -tunneista

Eihän tässä ole ehtinyt vierähtää vasta kuin pari kuukautta ja olen vieläkin aika pihalla tästä RAD koulukunnasta pari ahaa elämystä lukuunottamatta. Olen ainakin ymmärtänyt sen, kuinka suuresta maailmanlaajuisesta koulukunnasta oikeasti onkaan kyse. Mun opettaja kyselikin josko löytäisin RAD balettia myös Suomesta. Kyllä varmaan Helsingistä ainakin?

Teemme edelleen tunnilla samoja sarjoja, mutta ihme kyllä niistä löytyy jatkuvasti jotakin korjattavaa. Tarkoituksena on siis ilmeisesti hioa sarjat täydellisiksi, jotta tytöt saavat sitten tasokokeistaan hyviä numeroita. Ne jotka hakevat kahden vuoden päästä baletin ammatilliseen koulutukseen tarvitsevat tästä kokeesta tarpeeksi hyvän arvosanan kouluun päästäkseen. Niin ja mitä kokeisiin tulee, en pääse tekemään niitä täällä, sillä yhdellä tasolla opiskellaan kaksi vuotta ja tämä on tyttöjen ensimmäinen vuosi. Eli koe on tulossa vasta ensi vuonna. Olisihan se ollut ihan kokemisen arvoinen juttu tehdä tasokokeet.

Vaikka kokeet eivät ihan heti olekaan edessä, ajatus niistä on koko ajan läsnä tunnilla. Opettaja saattaa esimerkiksi sanoa, että jos teet noin kokeessa se vähentää niin ja ja niin paljon pisteistä tai että jostakin voi ansaita lisäpisteitä yms. Näillä täällä on siis sisäisen motivaation lisäksi myös tällainen ulkoinen motivaatio treenata, sillä luonnollisesti kaikki tietenkin haluavat saada hyvän numeron kokeestaan. Kysyin opettajalta huvikseni, että mitä tapahtuu jos koetta ei läpäise ja hän vain naurahti, että kyllä kaikki sen yleensä läpäisevät. Mutta jos ei niin sitten vain jatketaan seuraavalle tasolle. Koetilanne itsessään on mun mielestä aika jännittävä. Vocational tasokokeita tehdessä salissa on tosiaan vain tanssija ja tentaattori. Perustasojen (1-8) kokeita tehdessä sarjat tehdään vielä yhdessä muun ryhmän kanssa.

Tunnille tuli tyttö, jota en vielä ollut nähnyt kertaakaan ja hän kertoi harjoitelleensa sarjoja cd:n ja opetuskirjan avulla. Tytöille jaetaan siis cd:t ja kirjat, joissa sarjat on selitettynä, jotta he voivat treenata ja kertailla juttuja myös kotona. Mulla niitä ei ole, vaikka olisi siisti saada ne omaksi. Tietyllä tasolla tehtävät liikemateriaalit ovat siis ennalta määrättyjä. Eli samoja kaikissa RAD kouluissa. Bongasin youtubestakin samoja sarjoja, joita me tehdään täällä tunneilla. Jotenkin kiehtovaa! Ja sitten toinen yhtäläinen piirre RAD kouluissa ihan maailmanlaajuisesti on nämä univormut eli tietynlaiset vaatteet, jotka koetilaisuudessa pitää olla. Ja niiden vaatteiden pitää olla kuulemma aivan justiin eikä melkein oikenlaiset, sillä vääränlainen pukeutuminen saattaa sekin laskea arvosanaa. Vocational eli major tasoilla käytettävä balettipuku on kuvassa tuolla ylempänä. Kokeessa täytyy käyttää myös demipointe tossuja, vaaleanpunaisia trikoita, hiusten on oltava siististi nutturalla ja jotkut tanssikoulut vaativat kuulemma myös esimerkiksi tietynlaisen hiuspannan yms.

Tässä meidän adagio, jonka löysin Youtubesta. Tykkään siitä tosi paljon! Se on siis täysin sama, mitä tunnilla harjoittelemme musiikkia myöten. Video on aika huonolaatuinen, mutta kyllä siitä selvän saa! 

Port de bras:Ja tässä meidän toinen allegro (meillä on niitä siis kaksi), joka ei missään nimessä ole mun lemppari, mutta pakko myöntää että hiljalleen olen alkanut lämpenemään myös tälle sarjalle!Tunneilla tehtävistä sarjoista olen ymmärtänyt muitakin uusia juttuja. Aluksi olin hieman ymmälläni, kun harjoittelimme allegroa ja sarjat olivat aika haastavia eivätkä kaikki oppineet niitä heti. Seuraavalla tunnilla ei kuitenkaan enää tehty sarjoja uudelleen ja ihmettelin sitä aluksi. Sitten sain tietää, että koeessa tulee olemaan osuus, jossa tentaattori kertoo kokelaalle petit allegro sarjan (näyttämättä sitä) ja oppilaan on kyettävä tanssimaan se. Ennen suoritusta musiikki soitetaan kerran läpi ja oppilas saa luvan markkeerata mukana jos haluaa. Tuon kuultuani ymmärsin, miksi opettaja ei koskaan näytä meille sarjoja itse vaan sanoo aina liikkeen nimen ja odottaa, että joku keksii mikä se on, kummalla jalalla ja mihin suuntaan! :D

Itse koe sisältää siis tankosarjat, jotka ovat aika yksinkertaiset, mutta suoritettava "täydellisesti". Sitten kaikki perussarjat, mitä balettituntiin nyt yleisesti kuuluu. Nämä sarjat on siis osattava ulkoa ja harjoittelemme niitä siis tunneilla jatkuvasti. Esimerkiksi videoiden sarjat ovat niitä sarjoja. Sitten on kärkitossuosuus, joka toimii samalla tavalla kuin petit allegro eli sarjan saa tietää vasta kokeessa, kun tentaattori sen sinulle kertoo. Sehän on hieman jopa arpapeliäkin, että millainen sarja sattuu tulemaan! Kaiken kaikkiaan sarjat eivät ole ylivoimaisen pitkiä tai vaikeita vaan tärkeämpää tuntuu olevan oikeaoppinen tanssiasento, liikkeiden puhtaus sekä ilmaisu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti