torstai 23. helmikuuta 2012

Yliannostus kärkitossujen etsintää


Uusien kärkitossujen löytäminen osoittautuikin ihmeen haastavaksi. Ensinnäkin vaikean jalkani takia ja toisekseen siksi, että tarjonta täällä Pohjois-Irlannissa näyttää olevan huonompi kuin Suomessa! Ilmeisesti kaupungista löytyy kolme tanssitarvikeliikettä, joista yhdessä olen käynyt. Ja kuulin, että yksi noista liikkeistä olisi lopettanut toimintansa kaksi vuotta sitten.

Aiemmassa postauksessa kerroinkin, että kaupassa jossa pääsin käymään, tarjolla oli vain Grishkon tossuja, jotka olivat kaikki liian leveitä malliltaan. Pohdin, jos tilaisin netistä (sovittamatta) kapeamman mallin Grishko 2007 tossusta nyt, kun tiedän, minkä pituinen tossu on minulle ok.. Eksyin tällaisen nettikaupan sivuille, mutta en tiedä sen luetettavuudesta. Kärkitossujen hinnat ovat ainakin ihan kilpailukykyisiä ja postimaksutkin näyttävät sisältyvän tossujen hintoihin. Kuulostaa ehkä jo vähän liian hyvältä ;). Uudet tossuni, jotka virheostoksena ostin, ovat leveydeltään tripla X, joten ehkä tupla X istuisi paremmin. Yhden X:n tossua en uskaltaisi kuitenkaan tilata sovittamatta. Se kuulostaa jo todella kapelta, vaikka voisi ehkä jopa toimia. En tiedä kapeneeko tossu enemmän boksista vai käntäpäästä tai ehkä jopa molemmista.. Olisi mahtavaa päästä sovittamaan kaikki eri koot ja mallit läpi ja päätyä sitten parhaiten istuvaan malliin. Pohdin, josko palaisin kauppaan, josta Grishkoni ostin, vielä kerran kysymään tilaisivatko he tilaisivat minulle tossut leveydellä XX. Meinaa vain olla vähän noloa käydä siellä jo kolmatta kertaa viikon sisällä!

Gaynor Mindenit ovat olleet paljon puhuttu aihe viime aikoina täällä. Täällä lähes jokaiselle tytöllä tunnilla on siis Gaynorit tai vaihtoehtoisesti Grishkot. Selailin erilaisia keskustelupalstoja ja löysin kuumana käyviä keskusteluja siitä, miten Gaynorit sopivat vain näytöskäyttöön ja eivät sovi balettioppilaille ollenkaan. Tosut kuulemma tekevät kaiken työn puolestasi ja jalka laiskistuu eikä voimistu tarpeeksi. Pitääköhän nämä puheet paikkaansa? Lisäksi luin, että Gaynorit täytyisi osata sovittaa aivan täydellisesti, sillä ne eivät muokkaudu jalkaan ollenkaan. Mielenkiintoisia juttuja!

Ja kolmas hämmentävä merkki on Freed of London. En oikeastaan ollut kuullut paljon merkistä ennen tänne tuloani. Ja mielenkiintoista on se, että kaikki kaupat ovat pullollaan niitä, mutta en ole tunnilla nähnyt ainoankaan henkilön käyttävän niitä! Soitin toiseen tanssiliikkeeseen ja he kertoivat myyvänsä vain Freedeja. En tiedä merkistä mitään, mutta miksipä niitäkin tossuja ei voisi käydä sovittamassa.. Aikamoiseen tossuviidakkoon sitä joutuukin sukeltamaan!

Lisäsin viisi tosi hyvää videota, jotka opastavat kärkitossujen sovituksessa.

Oletteko te löytäneet jo täydellisen parin itsellenne? ;)

7 kommenttia:

 1. Hei Maria!

  Freedin tossuilla on oikein hyvä maine, sieltä tehtaalta lähtevät tossut moniin balettiryhmiin! Merkillä on sekä valmiita malleja että tuunattavia kenkiä ("Studio"), joille on omat suutarinsa. Tossun pohjassa on merkki josta tunnistaa tekijän. Tämä video on kuvattu just siellä Freedillä - ja tossut Hollannin Kansallisbalettiin:

  http://youtu.be/6GLf1Wgtxm0

  Tsekkaa myös tämä: http://www.freedoflondon.com/cat/pointeshoefitting.php

  Gaynorin tossut eivät tee työtä puolestasi - mutta jos pohjallinen on vääränlainen omille taidoille, voi tossu "avittaa" vähäsen liikaa. Toisten mielestä sitä työtä pitää voida helpottaa kaikin konstein, ja toiset tykkäävät että lihasten pitää ensin saada tehdä kaikki työ itse. Mutta se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. GM:t ovat jossain määrin "in", kuitenkin omien mieltymyksien pitäisi ratkaista tossujen valinnassa.

  Mutta se on totta että GM-tossun pitää olla ostohetkellä täydellinen, vaikka pieniä tuunauksia voidaankin tehdä pehmusteilla. Tossun pohjallinen ja boksi on sellainen ettei se muokkaudu enää käytössä. Plussana on sitten se pidempi käyttö!

  Ei noita Russian Pointseja kannata lähteä ostamaan jos et pääse sovittamaan. Yksi tuttu osti omansa jopa liikkeestä, mutta eivät toimineet sittenkään..

  Ja hei, mene niin usein sinne liikkeeseen kuin haluat! Se on siellä sinua varten, ja juuri sinun pitää olla ostokseen tyytyväinen.

  Tsemppiä jälleen taas tossujen metsästykseen!

  VastaaPoista
 2. Hei - tämä artikkeli Freed-tossujen valmistuksesta ja sovituksesta unohtui:

  http://www.wnyc.org/blogs/wnyc-news-blog/2012/feb/15/niche-market-ballet-pointe-shoes/

  t. Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkeistä ja vinkeistä Johanna!

   Olivat mielenkiintoista luettavaa ja katseltavaa:). Tälläkin videolla muuten näyttävät Freed of Londonin tossuja käyttävän:
   http://www.youtube.com/watch?v=YkNb_HQjsMg&feature=player_embedded

   Noista Gaynoreista juttelin balettiryhmäni tyttöjen kanssa ja kertoivat, että he tilaavat kaikki tossunsa eli Gaynorit Lontoosta sovittamatta. Opettaja kuulemma suosii kyseistä merkkiä ja ottaa tarkat mitat tyttöjen jaloista ja sitten tilaa tossut. Jos tossu istuu huonosti, saa ne palauttaa ja kokeilla toista mallia. Tytöt käskivät minun jutella asiasta opettajan kanssa, jotta hän tilaisi minullekin uudet tossut. Hieman epäilyttää, kun minulle on jotenkin iskostunut ajatus, että tossuja ei saa hankkia sovittamatta. Toisaalta, jos jalasta on otettu tarkat mitat, niin en tiedä toimisikohan se sitten.

   Menin vielä kerran (onneksi) Grishko kauppiaan luo ja hän otti oikean kokoisten tossujen hankkimisen minulle heti asiakseen ja ystävällisesti lupasi tilata minulle tossusta tupla X:n ja jopa pelkän yhden X:n tossun (jota saattaa olla aika vaikea saada kaupaksi myöhemmin, jos se ei minulle sovi..) sovitteille.

   Mutta kiitti vielä kerran kaikista neuvoista ja muusta. Niistä on nimittäin paljon apua! :)

   Poista
 3. En valitettavasti oo löytänyt itselleni sopivaa tossua :( Kärjillä olen tanssinut puolitoista vuotta ja tossupareja takana on kolme. Ekana tossuna ostin Blochin Serenaden C-pohjalla. Tossu oli (=on) mulle ihan liian leveä: boxiin mahtuisi muutama varvas lisää (heh) ja shankki viettää aika reilusti vinoon. Käytin tossuja puoli vuotta kaksilla pehmusteilla varustettuna: lattian tuntu täysin hukassa ja jalan asento väärä. Tossut kuitenkin pehmeni mun jalalle aika ihanteellisiksi ja niillä oli helppo tanssia.

  Toisina tossuina mulle myytiin Grishkon 2007 kolmella X:llä. Se sopi mun jalkaan kuin sukka: sopiva leveys, sopiva pituus.. Mulla on kuitenkin todella huono jalan kaari (kiitos ihanalle lättäjalalleni, en omista lainkaan holvikaarta ja kaikki jalan luut on väärissä paikoissa...), ja Grishkon vamp tuntui vähän liian korkealta, koska en oikein päässyt boxin yli. Pari kuoli käytössä aika nopeasti: vaikka mulla ei olu mikään upean kaareva pointe-jalka, jalat on kuitenkin vahvat ja soft-shankki murtui keskeltä aika nopeaan (vaikka siis pehmitin tossun Grishkoille kuuluvalla katkaisutavalla..). Tanssein Grishkoja ja Blocheja vuorotellen käyttäen seuraavat puolivuotta.

  Seuraavaksi myyjä suositteli mulle Blochin Suprimaa. Tossu tuntui sovitettaessa sopivalta: leveys oli hyvä ja kaikki tuntui hyvältä. Ei sattunut tai mitään. Käytössä kuitenkin osoittautuivat ihan vääriksi mun jalalle, en saanut tossuja pehmenevään hyvin eikä meidän kemia kohdanneet ollenkaan. Ne siis lensivät nopeasti tossujen hautausmaalle.

  Nyt olen viimeisen puolivuotisen tanssahdellut vanhoilla Serenadeilla. Ne vetelevät ihan viimeisiään: boxin platformi on pehmeä kuin mikä, saumat ratkeaa, shankki katkeaa pian keskeltä.. Asento jalassa on kuitenkin parempi kuin alussa, liekö syynä sitten kokemus vai tossun pehemys (asiaa voi auttaa myös mun uusi löytö, ''toe spacerit''!).

  Noh, mulla on onneksi (siis näiden tossujen, ei mun!) enää yksi tunti jäljellä ennen ensi syksyä (apua, mä kuolen!) opiskelujen takia. :( Syksyllä (jos vaan tulevassa opiskelukaupungissani pystyn..) aion taas jatkaa tanssia ja toivon, että silloin jalassa on uudet, upeat, THE ONE kärkitossut! Ehkä sovittelen silloin Gaynor Mindeniä tai jotain toista mallia Grishkolta.. Hmm!

  E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen tossuhistoria sulla E.

   Oletko kokeillut tuota Serenadea kapeampana mallina, jos se tossu muuten tuntuu hyvältä?

   Ootko päässyt kokeilemaan joitakin muita merkkejä kuten Sanshaa tai Capezion tossuja? Ehkä ne Mindenit tosiaan vois toimia sulla. Toe spacerit saa kehuja muuten täältäkin suunnalta! :D

   Voi sun tanssikevät on aika lyhyt. Toivottavasti pääset jatkamaan tanssia sitten syksyllä tai vaikka jo kesällä ;). Ja toivottavasti löydät ne the tossut mahdollisimman pian.

   Tsemppiä tossujen etsintään!

   Poista
 4. moi! Mullaki on "tossu historia" sellainen että olen nyt tanssinut ...noin olisko 9 kk kärkitossuill puoli tuntia viikossa joka on TODELLA vähän!! ja tossupareja on takana nyt viidet...olen kokeillut monia eri tossuja.
  iha ekaksi sain käyttööni capezion soft tossun joka meni alle kuukaudessa tuusan nuuskaksi :D seuraavaksi pyysin kovempaa pohjaa mutta liikkestä ei annettu joten sain mukaani blochin mediumit. Ne kestivät noin kuukauden ja sen jälkeen sain grishkon 2007 H pohjalla ja ihme ne kestivätkin sitten puolitoista kuukautta :D seuraavaksi menin taas ostamaan blohcit en tiedä miksi.. ja nyt nekin sitten menivät!
  joten ajattelin nyt seuraavaks GAYNOR MINDENIN tossuja?! suositteletteko?? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Kiva juttu kun laitoit kommenttia! Olin ihan jo unohtanut vastata tähän sun kommenttiin, mutta onneksi muistin! Parempi myöhään kuin ei milloinkaan :)

   Sä oot ehtiny kuluttaa jo aika monet tossut! Jospa nuo Grishkon tossut olisivat sinulle parhaimmat, kun kestivät kauimman aikaa? Kuinka tossusi siis hajoavat? Katkeaako pohja vai pehenevätkö tossut vain käyttökelvottomiksi?

   Gaynorit voisi myös tosiaan kestää pitempään. Mä en osaa suositella tai olla suosittelematta niitä, kun en itse ole koskaan edes kokeillut. Haluaisin kyllä! Ne ovat nimittäin mullakin seuraavaksi ostoslistalla (kunhan vain saa rahat ensin kasaan). Jos sellaiset tossut ostat, niin tuu ihmeessä kertomaa millaiset olivat ja kuinka hyvin kestivät :)!

   Poista