tiistai 17. tammikuuta 2012

Tanssilajeja laidasta laitaan

Ajattelin hieman kirjoitella siitä, mitä tanssilajeja olen jo päässyt kokeilemaan ja mitä ajatuksia ne ovat herättäneet. Yritin listata lajit järjestykseen sen mukaan, kuinka paljon niistä pidän, mutta ei siitä oikein tullut mitään. Ainut varma juttu on se, että baletti ja jazz kiilasivat kärkisijoituksille kirkkaasti, mutta muiden lajien osalta sijoitukset ovat hieman hämärän peitossa. En siis esimerkiksi osaa sanoa onko irlantilainen tanssi vai hip hop hauskempaa, sillä ne molemmat ovat todella kivoja ja lisäksi hyvin erilaisia. 
         
                                              
                                                             1.Baletti


Baletti on ihan ykkösjuttu minulle. Siinä kiinnostaa eniten ainakin tarkkuus, kurinalaisuus, pyrkimys täydellisyyteen ja sitä kautta loputon mahdollisuus kehittyä, baletin perinteikkyys ja sen ilmaisu, liikekieli sekä klassinen musiikki. No, okei oikeastaan ihan kaikki, mikä vain balettiin vähänkin liittyy kiinnostaa eniten!

                        


2. Jazztanssi

Jazz tulee vahvana kakkosena baletin jälkeen. Pidän jazzista, koska siinä pääsee soveltamaan baletin tekniikkaa vapaammalla tavalla. Lisäksi jazzia tanssiessa koen usein pystyväni ilmaisemaan itseäni vahvemmin kuin baletissa. Joskus kurinalaisen balettitunnin jälkeen tuntuu aivan ihanalta tehdä piruetteja reippaaseen tahtiin ja menevään musiikkiin tekniikasta kuitenkaan tinkimättä! Lyrical jazz on ehkä eniten mieleistäni, mutta reippaampikin meno vie aina mukanaan.

Kuva täältä

3. Nykytanssi

Kuva täältä

Nykytanssi on kivaa ja mielenkiintoista. En kuitenkaan ihan vielä ehtinyt puolen vuoden kokeiluni jälkeen saamaan juonesta kiinni. Nautin tunneista suunnattomasti, mutta en vieläkään oikein ole hahmottanut vastausta siihen, mitä nykytanssi oikeasti on. Se on kivaa, mutta varmasta myös paljo paljon enemmän! Haluan siis vielä ehdottomasti päästä treenaamaan ja sitä kautta oppia ymmärtämään tätä tanssilajia lisää.

                                  4. Irlantilainen tanssi

Kuva täältä
Irlantilainen tanssi on hulvattoman hauskaa! Musiikit ovat huikeita ja tempo kova tunnin alusta loppuun saakka. Itse kävin siis viime syksynä satunnaisesti irkkutunneilla korvaamassa väliin jääneitä balettitunteja. Tunnit toimivat itselläni kivana tasapainona balettitunneille. Voisin kuvitella ottavani irlantilaisen tanssin ihan varsinaiseksi lajiksi omaan lukujärjestykseeni, jos aika vain riittäisi kaikkeen. Odotan innolla näkeväni kyseistä tanssia ihan livenä Pohjois-Irlannissa. Toivottavasti minullakin olisi muistissa vielä edes yksi helppo perusaskel!

5. Hip hop

Kuva täältä
      
Niin. Hip hopista minulla ei ole paljon kokemusta taustalla. Ainoastaan yksi ainoa intensiivikurssi, josta pidin kuitenkin paljon. Musiikit ovat siistejä ja liikekieli todella koukuttava. Olisi kiva päästä tanssimaan tätä lajia enemmänkin. Ja lisäksi olisi muuten huikeaa omistaa sellainen uskottavaa asenne, joka hip hoppareilla on. Esimerkkinä kunnon asenteesta tuli mieleen nuoremmat hip hop -pojat tanssiopistollamme, jotka tokaisivat kerran meille ballerinoille ivallisesti: - Taitaa kiristää noi teidän nutturat..
                                                                   
                                           5. Latinotanssit

Olen ylpeä itsestäni, sillä tämän syksyn aikana olen kunnostautunut tosissani latinotanssien kokeilussa. Nyt listalta löytyy jo samba, rumba, salsa, reggaetton, dancehall reggae, merengue ja jopa flamenco. Toivottavasti nuo kaikki edes ovat latinotansseja(?) Jos eivät ole, niin sivistäkää minua ihmeessä. En oikein tiedä näistä lajeista paljon muuta kuin että ne ovat hauskoja ja todella aurinkoisia. Mieleisin latinotanssi taitaa olla reggaetton.


Mitä tanssilajeja te olette päässeet kokeilemaan ja mitäs olette niistä pitäneet? Onko teillä jotain lajia, joka on aivan ehdoton suosikki tai inhokki?

10 kommenttia:

 1. Discoshow, disco, hip hop, street, show, showsalsa, nykäri, jazz ja baletti. Näiden lisäksi vakiotansseja ja lattareita, kuten sambaa.

  Suosikkia en näistä osaa valita, mutta nykäristä pidän eniten tällä hetkellä. Balettiin en ole ihan vielä päässyt sisälle, mutta inhokki se ei missään nimessä ole :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anniina sä oot päässy kokeilemaan jo aika monia lajeja. Siistiä toi disco ja discoshow! Sitä/niitä (eroavatko ne paljon toisistaan?) olis tosi hauska päästä kokeilemaan. En ole kuullut, että niitä opetettaisiin ainoassakaan tanssikouluissa kaupungissani tai edes sen lähialueilla.

   Hei ehkäpä sä kohta pääset tuohon balettiin sisälle ja mä nykäriin! :D

   Poista
  2. Onhan nuita jonkun verran kertynyt... : ) Mutta ainakin omaan monipuolisen osaamisen!

   "Iskevää discobiittiä, nopeita askelluksia ja käsiliikkeitä, lihasvoimaa, hyppyjä, notkeutta ja tiukkaa säpinää." - Vanhan tanssikouluni nettisivilta. Disco on myös erittäin raskas laji siinä määrin, että sitä voi kilpailla MM-tasolla asti. Siinä tarvitaan paljon lihaksia, hirmuisesti notkeutta ja todella hyvää rytmitajua. Voi kunpa voisin vieläkin harrastaa sitä! :-)

   Discoshow on discoa, johon on sekoitettu showsta, lattareista ja katutansseista liikkeitä mukaan. Täten hyvin monipuolinen laji. Harmi, että se ryhmä lopetettiin kokonaan, mutta tilalle tulivatkin sitten mix-tanssi, mtv-dance, streetjazz, kehonhuolto, showjazz ja latinobic... Seuraava tavoite onkin sitten kokeilla nuista jokaista! :-D

   Poista
  3. Joo monipuolisuus on aina plussaa! Discon musat voisivat olla tosi hauskoja :D. Ja muutenkin mielenkiintoiselta kuulostaa nuo lajit kyllä. Harmi, että ne loppu teidän tanssikoulusta.. Siinä on ihan kivasti tavoitetta päästä kokeilemaan noita kaikkia!

   Poista
 2. Nuorempana tanssin baletin ohella nykäriä ja jazzia. Kävin satunnaisesti afrossa, kerran tuli kokeiltua itämaista ja pari kertaa jotain salsaa. Street-lajit on jäänyt kokonaan väliin. Ehkä jos olisi aikuisille jotain hiphoppia, vois mennäkin :)

  Nykärissä ja jazzissa on melkein liikaa opesta kiinni mitä tyyliä siellä tanssitaan. Voi olla jazzia mikä on oikeastaan jo nykäriä, tai jazzia joka on lähinnä showta. Kaipaisin enemmän jotain selkeätä metodiikkaa/tekniikkaa, mitä vois opiskella ihan missä vain. Ja tunnettujen koreoitten opettelua!

  Olis myös kiva kokeilla jazzia (Broadway?) korkkareissa. Hei, jos tanssiminen onnistuu kärkitossuissakin.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja lajeja sullakin Johanna. Nyt muistinkin, että multa jäi tuosta listasta pois kokonaan afro. Mitenkäs se niin unohtu.. Oon muuten jo monessa tanssikoulussa huomannut olevan tarjolla noita aikuisten street-tunteja. Kivaa, että kaiken ikäset tyypit innostuu ja lähtee kokeilemaan rohkeasti ihan erilaisiakin lajeja.

   Joo ihan samaa oon huomannu, että nykärin ja jazzin tunnit on eri opettajilla ihan erilaisia! Oma openi opettaa jazzia, joka on hyvin vahvasti väritetty hip hopilla ja afrolla. Kävin myöhemmin korvaamassa toisen open tunneilla ja siellä jazz olikin ihan kuin eri laji. Lisäksi päätä sekotti ihan omaksi lajikseen merkitty lyrical jazz. Apua, mikä sitten on sitä "oikeaa" jazzia? :D Tuon selkeän yhtenäisen metodin löytäminen vois siis olla paikallaan!

   Jazz korkkareissa olisi ehdottomasti kokeilemisen arvoista!

   Poista
 3. Sun blogis vaikuttaa kivalta :) Ite oon harrastanu Balettia 3 vuotiaasta lähtien ja en vois lopettaa sitä mistään hinnasta! Se on mulle niin tärkee. Ite pidän kans kaikesta mitä balettiin liittyy (: Nykytanssiakin olen harrastanut jo joku 6-7 vuotta? ja oon tykästynyt siihen tosi paljon :)
  Showjazz on myös todella kivaa, suosittelen sitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Milja!

   Kiitti paljon :). Sä ootkin tanssinu balettia jo tosi kauan, siisti juttu! Tuo nykäri ja baletti tukevat varmasti toisiaan tosi hyvin. Showjazzia en oo muuten koskaan kokeillutkaan.. Sitä olis tosi kiva päästä testaamaan, kiitti vinkistä! :)

   Poista
 4. Kivan mittainen lista, kumpa itsellänikin olisi (:
  Omalta taustalta löytyy itämainen, hiphop, r&b, lattareita ja flamencoa, jonka alotin 3 vuotiaana (ja ihan varma en tästä ole mutta periaatteessa flamenco ei ole latinotanssi, se on lähtösin mustalaisilta ja kehittynyt sen jälkeen flamencoksi espanjassa).
  Tuo nykytanssi ja show kiinnostaisi, mutta niistä puuttuu ehkä kaipaamani kurinalaisuus. Flamencossa, joka on rakkain ja nykyhetkinen harrastus, on paljon yksityiskohtia ja flamencokoulussani on aina ollut tiukka linja, johon olen tottunut. "Rennot tunnit" hiphopissa eivät ole paljoa tuntuneet missään. Siksi myös baletti kiinnostaisi, se olisi todellista keskittymistä vaativaa (en väitä etteivätkö muut lajit olisi, ne ovat!) mutta siitä puuttuu myös flamencoon kuuluvat rytmiikat, joita muissa tansseisa ei samalla lailla korosteta.
  Nyt pitäisi päättää aloitanko show-, disco- vai nykytanssin. Ehdotuksia otan vastaan. Kaipaan kauniita, vaudikkaita liikkeitä sekä kurinalaisuutta ja yksityiskohtia.
  Kannattaa kokeilla kaikkia lajeja, vaihtelu virkistää !:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi!

   Sinullakin löytyy ihan mukavan kuuloinen lista eri tansseja. Se on ihan totta, että vaihtelu tanssissakin virkistää. Silti sitä helposti jää jumittamaan pariin lempparilajiin.. Yleensä ehkä ajan puutteellisuuden takia. Mutta toisaalta eihän sekään haittaa mitään! Pääsiasia on, että tekee sitä mistä nauttii. Kuulostaa siltä, että sä oot löytänyt sen oman lajisi flamencosta, kiva juttu! :) Sitä voisikin olla mukava kokeilla joskus. Jos mä saisin päättää, että aloittaisinko show-, disco-, vai nykytanssin niin aloittaisin varmaan nykärin.. Toisaalta showssa voisi olla aika paljon menoa ja meininkiä discosta puhumattakaan! ;) Riippuu siis ehkä mitä uudelta lajilta olisit hakemassa. Kurinalaisuutta vai rentoa menoa..? Oletko jo valinnut jonkin lajiin vai mietitkö vielä? Olisiko kiinnostava kuulla mihin päädyit :).

   Poista