torstai 15. joulukuuta 2011

Odette Variation


                             

En tiedä miksi, mutta tällä hetkellä minua kiehtoo erityisen paljon Joutsenlammen Odetten variaatio! Selaisin youtubesta variaatiota eri tanssijoiden esittäminä ja kaikenlaisia sieltä löytyikin.. Valitsin sitten tämän Svetlana Zakharovan tanssiman version. Tämän toisen videon lisäsin tänne, sillä kiinnitin huomiota erityisesti tanssijan tossuihin, sillä ne taitavat olla rikkinäiset. Vai mitäs luulette?

                             

Niin ja sitten vielä hauska yhteensattuma. Eräällä balettitunnilla vähän aikaa sitten teimme tankosarjoja ensin näihin musiikkeihin, joita olen täällä jo aiemmin hehkuttanutkin. Lisäksi samalla tunnilla keskilattiasarjoja tehdessä alkoi soida yhtäkkiä kovinkin tuttu musiikki ja tajusin, että treenaamme minkäs muun kuin Odette variaation musiikin tahtiin! Tuntui ihan kuin opettaja  olisi lukenut ajatuksiani ;).


                                    

Mistä variaatioista pidät eniten tällä hetkellä?

Kuva weheartit

maanantai 12. joulukuuta 2011

Baletin itsearviointi


Inhoan itsearviointeja! Ensi tunnille olisi kuitenkin palautettava baletin itsearviointi, jossa on monta kymmentä kohtaa liittyen niin toisten kanssa tunnilla toimimiseen, motivaatioon kuin tekniikan puhtauteenkin. Nuo arvioinnit käydään sitten opettajan kanssa läpi - kunhan saisin sen ensin tehtyä. On muuten jännä juttu, että muiden lajien tunneilla en vastaavaan palautesysteemiin ole törmännyt. Arvioinnista vielä sen verran, että olisi mahtava taito oppia arvioimaan itseään realistisesti niin baletissa kuin muissakin asioissa. Itse palautetta opettajalta odotan todella innokkaasti. On hyvä kuulla, minkä asioiden hän näkee tarvitsevan vielä erityisesti kehitystä ja missä on mahdollisesti taas tapahtunut parannusta. Eli nyt vain alan vetelemään rakseja ruutuun reippaasti ;).

Mitäs te pidätte itsearvioinneista? Onko teillä omassa tanssikoulussanne käytössä vastaavanlainen itsearvointi sekä palautesysteemi?

Kuva weheartit

lauantai 10. joulukuuta 2011

Urheilija ei tervettä päivää näe..


Muistan, kun aikoinani pelasin jalkapalloa ja otsikon sanonta piti todellakin paikkaansa. Aina oli jokin paikka teippaamista ja tukemista vailla. Tanssiessa olen selvinnyt paljon vähemmillä vaivoilla, jos mustelmia ja muita pikkuvaivoja ei lasketa mukaan. Esimerkiksi koko viime vuonna en tainnut potea mitään suurempia vaivoja tai haavereita. Toisaalta kävin silloin vain parilla tunnilla viikossa. Nyt tämän lukauden ajan, kun tunteja viikossa on ollut enemmän, erilaisia vaivoja on harmiksi alkanut ilmenemään. Eikai siitä mihinkään pääse, että tekevälle sattuu ja tapahtuu! Tässä ehkä kuukauden ajan olen yrittänyt parannella lievästi revähtänyttä takareittä (oi kiitos grand jete..), joka ei veny enää entiseen malliin. Tai oikeastaan se ei enää veny paljon ollenkaan. Hoito-ohjeeksi minun käskettiin venyttää lihasta varovaisesti takaisin entiseen mittaansa. Nyt hiljalleen on alkanut tapahtumaan edistystä. Onneksi, sillä olin jo aivan menettämässä kärsivällisyyteni! Todella kiitollinen olen kuitenkin siitä, että olen pysynyt treenikuntoisena koko syksyn.

Tanssi on siitä hieno laji, että se opettaa kuuntelemaan omaa kehoaan  ihan uudella tavalla. Ja sitä taitoa voi ja kannattaa käyttää hyödyksi siinä, että niitä loukkaantumisia ei tapahtuisi niin paljon. Esimerkiksi baletissa täytyy oppia tuntemaan oma aukikiertonsa eikä vääntää jalkoja auki väkisin polvien kustannuksella. Lisäksi tietoisuus oman kehon rajoista lisääntyy valtavasti. Olen myös oppinut ihan uudella tavalla tuntemaan, milloin olen esimerkiksi lämmitellyt tarpeeksi ennen tuntia tai venytellyt riittävästi tunnin jälkeen. Kaiken hyvän päälle ryhti ja ihan koko olemus on muuttunut tanssin aloittamisen jälkeen. Mikä taas johtuu luultavasti lihasvoiman ja tasapainon parantumisesta. Pienoisen ristiriidan olen tässä nyt havaitsevinani. Siis tekevälle sattuu, mutta toisaalta tekeminen (tässä tapauksessa tanssiminen) opettaa kuinka välttää haaverit. Menikö pää jo sekaisin? Minulla ainakin..

Mutta toivottavasti pysytään kaikki tulevaisuudessa hyvässä kunnossa ilman loukkaantumisia ja saadaan kipeät paikat kuntoon pian! :)

Onko teillä tapahtunut pienempiä tai suurempia loukkaantumisia tanssiessa? Entä oletteko pystyneet treenaamaan tämän syksyn ilman häiritseviä polvikipuja tai muita vaivoja?

Kuva weheartit

keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Ihan liian pitkä tauko

Tutu taitaa lentää naulakkoon odottelemaan pitemmäksikin aikaa..

Tajusin, että tanssista tulee lähitulevaisuudessa taukoiltua ihan urakalla. Ensinnäkin edessä on joululoma, joka alkaa reilun viikon kuluttua. Lisäksi joululoman jälkeenkään ei ole tiedossa tanssia vähään aikaan. Apua! Vaihtoon lähdön vuoksi en nimittäin maksa tanssikouluni kevätlukukausimaksua. Yksittäisillä tunneilla olisi tietysti mahdollista käydä, mutta ne ovat suhteessa aika kalliita (10e/h), eikä minulla taida olla niihin varaa. Pohdin erilaisia treenivaihtoehtoja ja siskoni avuliaasti lupasi kysellä voimisteluseuraltaan saisinko käydä heidän tanssitekniikan tunneilla parin viikon ajan joulun jälkeen. Olisi mielenkiintoinen kokemus päästä näkemään, kuinka voimistelijat treenaavat tanssitekniikkaa. Vaikka kyseinen tunti on vain kerran viikossa, niin parempi sekin olisi kuin ei mitään. Silti en voi olla valittamatta, että siirtyminen kahdeksasta tunnista yhteen tuntiin viikossa, ei kuulosta kovin hyvältä. On hyvin paljon mahdollista, että hypin seinille jo tammikuun alussa, huh. Kaiken tuon tanssivajeen lisäksi tieto siitä, että Pohjois-Irlannissa ei ole mitään tanssikoulua valmiiksi odottamassa, masentaa hieman. En suostu viettämään viittä kuukautta täysin ilman tanssitunteja! Toisaalta asioilla on tapana järjestyä parhain päin eli eiköhän tämä tästä! :)

Kuva weheartit

Onko teillä pitkä joululoma tanssista? Entä muuttuvatko teidän tanssilukkarinne kevätlukukaudella?

perjantai 2. joulukuuta 2011

Piruetit, piruetit..


Opettajani sanoin: "Piruetit ovat vain tekniikkaa ja tekniikkaa oppii vain harjoittelemalla." Silti täältä suunnalta kuuluu syvä huokaus, kun piruetit ovat puheenaiheena. Itselläni on jonkinlainen rimakauhu niitä kohtaan ja ajattelen niiden olevan jotakin aivan yliluonnollisen vaikeita. Sitä kyllä tietää hyvän piruetin ainekset (vahvat nilkat, tiukka keskivartalo, suora polvi, syvä plie, spottaus, rennot hartiat, kädet oikeassa paikassa, tarpeeksi korkea pase polven etupuolella, "banaaninilkka" pois sekä polvi vahvasti aukikierrossa sivulla...), mutta niiden soveltaminen siihen yhteen pieneen hetkeen, kun piruetin tekee, ei vain suju käytännössä aina niin hyvin.

Toisaalta olen aivan alkeissa piruettitreenissäni, sillä aloitin niiden harjoittelemisen vasta tänä syksynä. Viime vuonna harjoittelimme vain piquen preparaatiota eli siihen nähden piruettini ovat ihan hyvälla mallilla. Ajoittain hyvinä päivinä piruetit onnistuvat jo tuplanakin, mutta suurin ongelmani on vaihtelevuus. Siis joskus onnistuu tuplat ja joskus ei ainutkaan. Ja lisäksi olen niin kärsimätön! Haluasin osata mielelläni tehdä jo fouette piruetin triplana ;). Sitä odotellessa.. Välillä tuntuu vähän hassulta tehdä jo pique pirtsoja kärjillä, vaikka pehmeillä tossuilla peruspirtsat sujuvat vähän niin ja näin. Kuulostaa jollain tapaa ehkä hieman nurinkuriselta. Mutta, eipä auta kuin noudattaa opettajan ohjetta ja treenata enemmän!

Mitäs te tykkäätte pirueteista? Aiheuttavatko ne ylimääräistä päänvaivaa vai sujuvatko jo ongelmitta?

Kuva weheartit