tiistai 29. marraskuuta 2011

Yhteenvetoa syksystä


Tämän lukukauden tanssit alkavat olla jo pian tanssittu. No, onneksi ei kuitenkaan ihan vielä! Paljon on tähän lukukauteen uusia asioita mahtunut. Ainakin jonkinlaista kehitystä on päässyt tapahtumaan, sillä suuren osan tunneista, jotka alkusyksystä tuntuivat haastavilta, olen vaihtanut toiseen vaikeamman tasoiseen tuntiin. Esimerkiksi perus 3 -tunnilla en ole käynyt enää pitkään aikaan. En uutta lukkariani olekaan tänne päivitellyt. Olen siis korvannut pari balettituntia haastavimmilla tunneilla. Nykärissä olen käynyt normaaliin tapaan. Lisäksi olen vaihtanut jazzin hieman haastavampaan tuntiin. Irkussa on tullut käytyä vaihtelevasti. Luulen, että yksi suurimmista tekijöistä siihen, miksi tunnit tuntuvat nyt kevyemmiltä ja helpommilta on se, että kesän jälkeen olin todella rapakunnossa. Onneksi syksyn aikana lihaksia on ehtinyt kertyä ihmeen paljon ja kuntokin on toivottavasti noussut.

Oli muuten hauskaa, että pystyin palaamaan vanhoihin blogiteksteihin ja lueskellla mietteitä syksyn ajalta. Toki hieman punastellen sitä tein, sillä kirjoitukset tuntuivat hieman liioitelluita paikoittain. Sen siitä saa, kun tunnekuohussa kirjoittaa kokemuksiaan tuntien jälkeen;). Eli siis, jos tekstini vaikuttavat ajoittain hieman dramaattiselta, niin antakaa anteeksi!

Syksyn aikana on tapahtunut myös sellainen muutos, että monet asiat tuntuvat paljon rennommilta. Siis ilmapiiri tunneilla on paljon kepeämpi. Johtuu varmaan siitä, että on ehtinyt paremmin tutustumaan muihin tunnilla oleviin henkilöihin sekä myös opettajiin. Ovat muuten huipputyyppejä kaikki! Lisäksi balettiopeni, jota aiemmin lähes pelkäsin heh, ei ole ollenkaan enää niin pelottava. Siis tiukka ja kurinalainen hän edelleen on, mutta pidän valtavasti hänen opetustyylistään. Harmittaa hieman lähteä vaihto-oppilaaksi kesken vuoden, kun viimeinkin kaikki ovat tulleet tutuksi. No, ensi syksynä palaan sitten taas uudella innolla.

Hauska syksy on kyllä ollut tanssien parissa. Iski meilkein jopa haikea olo tätä kirjoittaessa.  Vaikka opettajani aiheesta onkin eri mieltä, minun on pakko tähän vielä sanoa, että tämän syksyn perusteella voin hetkeäkään miettimättä todeta, että baletti todella on kivaa!

Mitenkäs teidän tanssisyksynne sujuivat? Vieläkö on monta tuntia jäljellä ja onko teillä joulunäytöksiä tiedossa?

Kuva weheartit

lauantai 26. marraskuuta 2011

Dancer problems
Hei, onko tanssijan elämä oikeastikin näin ongelmallista? ;)

Kuvat weheartit

torstai 24. marraskuuta 2011

Wannabe ballerinas - kenestä vain balleriina

Kuva täältä
Katsoin mielenkiintoisen videon Helsinkiläisestä Wannabe ballerinas -nimisestä esiintyvästä aikuisbalettiryhmästä. Wannabe ballerinas esittää balettia siis omilla ehdoillaan ja tarkoituksena heillä on lähinnä pitää hauskaa. Osat jäsenistä ovat tanssineet jo pitempään, mutta toiset ovat aloittaneet baletin vasta porukkaan mukaan lähdettyään. Kyseisellä ryhmällä on ollut myös paljon kysyntää ja keikkakalenterikin on jäsenten mukaan täyttynyt mukavasti. Hauskaa, että myös matalankynnyksen baletille löytyy tilausta sekä oma katsojakuntansa. Itsekin kävisin mielelläni ryhmän esityksen joskus katsomassa.  Haastattelu löytyy Yle Areenasta.

Ryhmän kotisivut löytyvät täältä.

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

JalkaongelmiaViime yönä näin kamalan unen liittyen balettiin. Siinä varpaani olivat vääntyneet aivan mutkalle sekä jalkani olivat täynnä vaivasenluita, rakkoja ja muita patteja. Ja tietenkin nämä jalkaongelmat johtuivat baletista sekä kärkitossuilla tanssimisesta. Muistan kuinka jalkojani särki unessa, mutta silti halusin vain jatkaa tanssimista kärjillä. Ystäväni kauhistelivat jalkojeni hirvittävää ulkomuotoa ja sanoivat, että nyt kärkitossuilla tanssiminen saisi loppua siihen pisteeseen. En kuitenkaan suostunut siihen vaan urhoollisesti nappasin tossut kainaloon ja lähdin balettitunnille. Aika huvittava uni näin jälkikäteen ajateltuna. Silloin se tuntui kuitenkin todelliselta painajaiselta!

Uni jäi kuitenkin mietityttämään, koska olen aina ollut tarkka jaloistani. Siis en ole koskaan halunnut käytää huonoja kenkiä, jotka painavat tai ovat muuten huonot jalalle. Aloinkin pohtimaan, miten kärkitossut vaikuttavat jalkojen hyvinvointiin. Vaikuttaa, että vaivasenluut olisivat yleinen ongelma tanssijoiden keskuudessa. Eksyin tanssifysioterapian sivuille, josta löytyi mielenkiintoista tietoa aiheesta. Vaivasenluut eivät sivuston mukaan kehity kärkitossujen käytöstä, vaan vaivaa aiheuttaisivat esimerkiksi virheellinen tekniikka kuten pakotettu aukikierto. Myös tiukka akilesjänne saattaa olla osasyynä. Vaivasenluuhan kehittyy siis siten, että isovarpas kääntyy jalan muiden varpaiden suuntaan ja käännöksen kohdalle alkaa muodostua kyhmy, joka on usein kipeä.

Kauhukseni huomasin, että isovarpaani on alkanut kääntyymään aika pahastikin muiden varpaiden suuntaan. Apua! Löysin kuitenkin mahdollisen ratkaisun ongelmaan, sillä tanssikaupoissa myydään space maker -nimellä kutsuttuja silikonista/geelistä valmistettuja varpaiden väleihin sijoitettavia erottajia tai ns. tilantekijöitä. Space makerit lupaavat ennaltaehkäistä vaivasenluiden syntymistä. En tiedä toimivatko ne, mutta eipä tuon käytöstä varmasti mitään haittaakaan luulisi olevan. Muistan aiemmin nähneeni Yliopiston apteekissa myytävän vastaavaa tuotetta. Ehkäpä käyn yhen paketin itselleni hakemassa, niin pääsen eroon painajaisistani ;).

Aiheuttaako tanssi tai kärkitossut teille jalkaongelmia? Kuinka hoidatte tai ennaltaehkäisette niitä?

Kuva weheartit

maanantai 21. marraskuuta 2011

Opettajaani lainaten


"Samalla, kun katsotte TV:stä Anniina balleriinaa, voitte harjoitella tätä liikettä.."

"Ja nyt jokaiselle super peppu!" (Tarkoittaa siis sitä, että lihaksia on jännitettävä aukikierron säilyttämiseksi.)

"Jos nään vielä yhdenkin banaaninilkan, niin en vastaa seurauksista.."

"Ihan hyvä (sarjan jälkeen), mutta satubaletissakin tekevät paremmin."

"Joskus mietin, mitä teidän päässänne oikein liikkuu, vai liikkuuko mitään?"

"Älkää naurako! Baletti ei ole kivaa"

"Käsien on oltava vahvana sivulla. Minä tulen ja tarkastan ovatko ne - silloin, kun te vähiten osaatte sitä odottaa!"

"Ensin spagaati lattialla ja sitten vain sama ilmassa. Helppoa!"


Onko opettajillanne joitakin hauskoja hokemia tai ovatko he tokaisseet joskus joitakin huvittavia lausahduksia?

Kuva weheart

lauantai 19. marraskuuta 2011

Get inspired!Kuvat google ja weheartit

torstai 17. marraskuuta 2011

Minne tie vie..Rana's school of ballet tulee olemaan uusi balettikouluni ensi lukukauden ajan. Uskokaa tai älkää, mutta koulu sijaitsee Belfastissa Pohjois-Irlannissa. Siellä tulen oleskelemaan vaihto-oppilaana tammikuusta kesäkuun alkuun. Koulu vaikuttaa hyvältä ja opettaja ainakin nettisivujen perusteella osaavalta. Koulu edustaa RAD (Royal Academy of Dance) -koulukuntaa. Mielenkiinnolla odotan, kuinka opetus mahdollisesti eroaa nykyisestäni.

Opettajaan eli tähän Ranaan olen ollut hieman yhteydessä ja hän kyseli aiempia tanssitaustojani. Sain ehdotuksen, että kokeilisin tasoja 4,5 ja 6 sekä lisäksi kahta kärkitossutuntia. En tiedä, kuinka tasot eroavat meidän opetussuunnitelmamme tasoista, mutta se selviää varmasti sitten, kun ensimmäisillä tunneilla käy kokeilemassa. Mitään tarkkaa lukujärjestystä en vielä ole saanut, mutta opettaja ehdotti tunteja maanantaina, keskiviikkona, torstaina sekä lauantaina. En tiedä aionko ihan noin monena päivänä tanssitunneille mennä, sillä vaihdossa on varmasti paljon muutakin koettavaa sekä englanniksi opiskelu saattaa olla myös aika aikaa vievää.

Muuta kerrottavaa ja tietoa uudesta tanssikoulustani minulla ei vielä ole kuin se, että Rana mainitsi pukukoodin olevan ehdottoman tiukka. Käytännössä se tarkoittaa vaaleanpunaisia sukkiksia sekä RAD -koulujen yleisesti käyttämää balettipukua. Sen väristä en ole vielä varma. Sain ohjeistuksen myös karakterihameen sekä -kenkien hankkimiseen eli ilmeisesti niillekin tunneille olisi mahdollisuus osallistua. Se onkin aivan uusi laji minulle.

Blogini saa siis hieman erilaisen suunnan ensi lukukaudeksi, mutta toivottavasti se on vain hyvä asia. Tarkoituksena on siis kirjoitella uusista tanssikuvioistani, jotka toivottavasti kiinnostavat teitä. Itseäni ainakin lohduttaa se, että vaikka muut asiat saattavat muuttua paljonkin, tanssi on ja pysyy elämässäni. Baletti on koulukunnista ja tyyleistä huolimatta niin universaalia, että uskon tunneilla pärjääväni kielitaitoni vajavuudesta huolimatta. Jazz ja nykytanssi taitavat jäädä tauolle, mutta niistä en ole huolissani. Tämän hetkinen jazz -ryhmäni on minulle liian helppo, joten kykenen helposti jatkamaan samassa ryhmässä ensi vuonna. En tiedä kuinka nykytanssin kanssa käy, mutta se selviää sitten.

Olen todella täpinässä aiheesta ja vatsassa tuntuu olevan sata perhosta. Täältä tullaan Belfast!


Kuva weheartit

keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Ballet audition


      "Dancing with the feet is one thing, but the dancing with the heart is another."
- author unknown


                                  


Tässä videossa on aika hauska idea. Ei toimisi ehkä ihan oikeassa elämässä. Vai mitä luulette? ;)

keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Myöhässä!


Tänään olin kahdella tapaa myöhässä. Ensinnäkin istuskelin kahvilassa kaverini kanssa kaikessa rauhassa, kunnes tajusin katsoa kelloa ja hupsista tunnin alkuun olikin enää vain 15 minuuttia aikaa. Siitä sitten pyöräilin tanssikoululle niin lujaa kuin vain ikinä pyörälläni pääsin, syöksyin pukuhuoneeseen ja suoritin ehkä yhden nopeimmista treenivaatevaihdoksista tähän mennessä. Tunti ei ollut vielä alkanut, mutta opettaja tokaisi silti syyttävästi, että olin myöhässä. Hänen käsityksensä ajoissa tulemisesta on se, että paikalla ollaan vähintään 20-30 minuuttia ennen tunnin alkua. Ja ihan hyvähän se olisikin, että lämmittelyt tulisi tehtyä kunnolla. Opettajan ilme oli jäätävä, kun väkersin vielä nutturaa ensimmäisten tankosarjojen alkaessa. Tunnin jälkeen jouduin jopa puhutteluun myöhästymisestäni. Sain ainakin opetuksen!

Tunnilla olin myös toisella tapaa myöhässä. Nimittäin en saanut sarjoja sopimaan musiikkiin sitten millään. Opettaja muistutti, että myös musikaalisuus on osa tekniikkaa. Kuulin musiikista ilman ongelmia, laskut joille liikkeiden kuuluisi tulla (opettaja laittoi minut taputtamaan ne), mutta en muistanut sarjoja vielä tarpeeksi hyvin. Kuitenkin pään (siis ajatuksien) pitäisi aina olla hieman edellä, niin sarjan tekeminen onnistuisi. On tuo balettikin kunnon aivojumppaa.
 
Tämän päivän perusteella tuli selväksi ainakin se, että baletissa ei sovi olla myöhässä sitten missään muodossa. Opettajani sanoin: "Täsmällisyyttä tytöt, täsmällisyyttä!".