keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Kärkitossutunnit 1 ja 2


Kärkitossut sain ottaa käyttöön eilen. Juttu meni vähän nurinkuriseksi, kun uskaltauduin (viimeinkin!) menemään perus5 -tason tunnille ja aloitin kärkitreenini siellä. Tunti itsessään ei tuntunut yhtään liian haastavalta. Tunnin loppupuolella ehdittiin tehdä n. 15min kärjillä. Onneksi olin treenannut nauhojen solmimista kotona, sillä ope vain käski laittaa tossut jalkaan ja sitten se olikin jo menoa! Yritin kyllä painottaa, että en aiemmin ole kärjillä tanssinut, mutta se opettajan mukaan ei haitannut mitään. Käski vain tehdä kaikki sarjat tangolla. Teimme pari helppoa relevee sarjaa ja se meni ihan ok siihen nähden, miten kovat tossuni olivat ja miten pihalla olin muutenkin. Sitten muut siirtyivät keskilattialle tekemään sarjaa, joka sisälsi seuraavat jutut: 4 kertaa echappe, 2 kertaa retire, 4 kertaa echappe ja pas de bourrees. Minä tein samat jutut, mutta edelleen tangon ääressä. Tuota sitten kertailimme kummallakin jalalla. Kärjelle pääseminen, siis ihan boksin yli, tuntui aika hankalalta. Nilkat tuntuivat myös aika heikoilta ja polvien suoristaminen täysin suoriksi vaatii myös vielä vähän treeniä. Täytyy pysytellä tangon äärellä vielä jonkin aikaa.
 
Sitten oli vuorossa helpompi tunti ja siellä aloitimme kärkitreenin aivan alkeista. Lähdimme liikkeelle siis siitä, kuinka solmit ja pehmität tossusi. Sitten tehtiin puolivarpaille nousua ja muita helppoja sarjoja ja ihan vasta lopputunnista noustiin kärjille plien kautta kuudennessa, ensimmäisessä ja toisessa asennossa. Pakko myöntää, että edelliseen tuntiin nähden tämä sarjat tuntuivat aika laimeilta. Uskomatonta oli huomata se, miten alkeista täytyy taas lähteä laittaessa kärkitossut ensimmäistä kertaa jalkaan. Jo pelkästään niillä kävely tuntui niin oudolta! Onneksi minulla on kärkitossut käytössä nyt kolmella tunnilla viikossa, joten luulisi ainakin jonkinlaista kehitystä tapahtuvan. Tossut eivät sattuneet yhtään, mutta ainoana huonona puolena huomasin, että tossun pohja vääntyi vähän sivuun molemmissa tossuissa ja siksi kärjelle pääseminen oli aika hankalaa. Lisäksi tossut olisivat saaneet olla edes hieman kapeammat, niin ne olisivat tuntuneet tukevimmilta.  
 
Lisäyksenä vielä tähän kärkitossupainoitteiseen tekstiin, että eilisen nykäritunnin jälkeen huomasin olevani ihastunut nykytanssiin jo toden teolla. Opettaja on todella mukava ja inspiroiva ja tunnin taso on tarpeeksi haastavaa. Nykytanssi tarjoaa jotenkin aivan uudenlaisen tavan tanssia ja pidän siitä suuresti. Liikekieli ja myös musiikki on jollain tavalla todella vapauttavaa ja inspiroivaa. Se on jotain sellaista, mitä en koskaan ennen ole kokeillut. Nykäri myös tasapainoittaa mukavasti baletin tiukkoja ja kurinalaisia tunteja. Ensi viikolla alkavat uudet sarjat ja ope lupaili, että ne ovat lattiatasossa tapahtuvia. En malta odottaa!

Millaisia teidän ensimmäiset kärkitossutuntinne olivat?

Kuva weheartit

9 kommenttia:

 1. Moi, saanko kysyä että kuinka monta vuotta tai kuinka paljon sä siis olet tanssinut balettia? :)

  VastaaPoista
 2. Moikka!
  Saa ilman muuta kysyä:) Eli tanssin balettia pienenä noin ehkä neljä tai viisi vuotta ja jatkoin siitä voimistelulla pari vuotta vielä eteenpäin. Sen jälkeen en ole tanssinut yhtään mitään.
  Viime vuonna palasin melkeinpä näihin aikoihin tanssisaleihin. Silloin kävin ihan alkeistunneilla kerran viikossa vain, mutta joulun jälkeen aloin käymään myös alkeet2-tason tunnilla sekä yleisen tason tunnilla eli yhteensä siis kolmella tunnilla viikossa. Jotenkin baletti tuntui tosi ominaiselta ja kaikki jutut palautuivat hyvin mieleen (sen verran, kun lapsena edes ehdin balettia opiskella!) ja ope ehdotti, että siirtyisin perus3-tason ryhmään nyt syksyllä. Uusi opettajani on todella kannustava ja ehdotti perus4 ja 5 tason tunteja vielä lisäksi. Menin kokeilemaan ja ihmeellistä kyllä, pärjään kyseisillä tunneilla siinä missä muutkin! Pääsin aloittamaan myös kärkitossuilla juuri eilen kuten postauksessani jo intoilin.

  Eli lyhyempi ja selvempi vastaus kysymykseen on, että pienenä olen tanssinut ja voimistellut jonkin verran ja nyt yhteensä 10kk. Aluksi kerran viikossa ja sitten viisi kuukautta kolme tuntia viikossa. Nyt kuukauden verran olen käynyt kuudella tunnilla viikossa ja on ollut kyllä aivan ihanaa!
  Toivottavasti sait selkoa epäselvästä selityksestäni :D Kysy vain tarkennuksia, jos joku juttu jäi epäselväksi!

  VastaaPoista
 3. Joo kiitos paljon, kyllä tosta ymmärsin ja oli tosi mielenkiintoista tietää!

  VastaaPoista
 4. Jätänpäs samalla toisenkin kommentin, kun innostuin lukemaan sun postauksia :)

  Tuli tuosta pohjien vääntymisestä sivuun semmoinen mieleen, että itsellä oli ihan upouusien tossujen kanssa sama, kun aloin kotona niitä pehmitellä. Jonkun päivän harrastin ihan käsin pehmittämistä, sekä kannan alta että päkiän kohdalta. Sitten releveitä, aina oikeastaan puolivarpaiden kautta. Aika nopeasti rupesivat tossut istumaan suorassa. Teillä on varmaankin annettu jo paljon ohjeita, mutta suosittelen alkuun tätä kotona pehmentelyä, jos ne tuntuu edelleen menevän vinoon :) Mulla on nyt keskiviikkoisin 30 min. ja lauantaisin 15 min. kärjillä, mikä on ihan ok määrä. (Tietty olis kivampi, jos olis enemmän, mutta tähän on tyytyminen :P) Silloin lapsena/teininä ehdin tehdä aika paljon kärjillä, mutta pitkän tauon ja nilkkavamman jälkeen piti kyllä lähteä melkeinpä alkeista taas.

  t. iepukka

  VastaaPoista
 5. Kiva, että innostuit lukemaan postauksia! :)

  Olen tehnyt nyt kolme "tuntia" tossuilla (siis yhteensä ehkä 60min) ja on tossut jo kovasti alkaneet istumaan jalassa paremmin. Tuntuvatkin joka lailla mukavemmilta. Vielä näyttää pohja menevän vinoon jonkun verran, mutta kiva jos ne pehmittelemällä suoristuis. Joku sanoi, että koko tossu voisi olla kokonaan väärän mallinen jalalle, jos pohja oikein pahasti painuu sivuun. Mutta ei näiden tossujen pohja onneksi niin dramaattisesti kuitenkaan kierrä. Jatkan pehmittelyä ja katson, miten käy. Kiitos vinkistä:) !

  Ihan mukavan kuuloisesti sulla tuota kärkitreeniä on viikossa. Itselläni on melkein sama määrä paitsi tuohon lisänä minulla on vielä yksi viisitoista minuuttinen. Tuolla keskiviikon tunnilla ehditte jo varmaan tehdä vähän enemmänkin kuin vain pari sarjaa tangolla. Ja varmasti on hyötyä siitä, että on joskus aikaisemmin kärjillä tehnyt. Ainakin suurinpiirtein tietää, mitä kannattaisi ja ei kannaittaisi tehdä:D.

  Saanko kysyä käytkö aikuisbaletin tunneilla? Kiinnostaa vain, koska meillä päin ei aikuisbaletissa kärkitossuilla tanssita ollenkaan, mikä on mielestäni tosi harmillista! Ilmeisesti on kuitenkin ihan yleistä, että aikuisbaletissa tehdään kärkitossuilla esim. jatkotasoilla? Tanssikouluni aikuisille tarjottavat balettitunnit ovat kuitenkin hyvin tasokkaita ja haastavia, joten noiden kärkitossutuntien puuttumista olen ihmetellyt suuresti.

  VastaaPoista
 6. Juu, käyn nimenomaan aikuisbalettitunneilla. Yhdessä koulussa olis ns. nuorten ryhmä (edistyneet), mutta ne tunnit ei oikein natsaa mun työaikoihin... Enkä tiiä kyllä kehtaisinko mennä ;) Noi molemmat kärkitossuilut (ke ja la) on täysin vapaaehtoisia, kuulemma tää ke-porukka on myös jotain esittänytkin kärjillä. La-porukka vaan pehmeillä.

  Siinä puolen tunnin aikana ehditään kyllä ihan kohtalaisesti, sekä tangossa että keskellä :) Viimeksi tehtiin pikkiriikkisen valmistavaa harjoitusta piruettiin neljännestä (tasapaino molemmilla jaloilla), mutta mä en kyllä aio vielä pitkään aikaan ees yrittää kärjillä ympäri :D

  VastaaPoista
 7. On kyllä hienoa, että aikuisbaletissakin on tarjolla kärkitunteja. En ymmärrä, miksi aikuiset baletin harrastajat eivät saisi harjoitella kärkityöskentelyä siinä missä muutkin. Toki kärjille pääsemisen ehtona on aina tietyt "valmiudet" ( esim. vahvat nilkat ja riittävä tekniikka), mutta ne nyt pätevät iästä riippumatta. Ehkä aikuisiin harrastajiin ei jakseta vain panostaa niin paljon kuin nuorempiin balettikoululaisiin. Harmi juttu!

  Jos työaikataulusi antavat periksi, niin mene ihmeessä nuorten ryhmäänkin vain. Ei sitä turhaan kannata häpeillä:). Nimittäin yhdellä tunnilla, jossa käyn muut ovat minua paljon nuorempia, mutta ei se ole menoa haitannut yhtään! Nuoremmille tytöille on nykyään aivan perusjuttu, että käyn heidän tunneillaan.

  Hyvin teillä kuulostaa menevän, jos ryhmäsi ovat jo esiintyneet kärjillä, ja haikailevat jo piruettiakin kohti! Olisi kyllä mahtavaa päästä itsekin esiintymään kärjillä joskus tulevaisuudessa. No, mutta kärsivällisyys palkitaan :D.

  VastaaPoista
 8. Mullakin on kärkitossut (tänään saadut!) ja oon harrastanut tanssia 3 vuotiaasta

  VastaaPoista