perjantai 26. elokuuta 2011

A niin kuin alkeet, asenne ja aikuisbaletti


Tänään oli ensimmäinen jazztuntini ja pidin siitä paljon. Pienenä haittapuolena oli vain se, että olin aika huono! Tai no en nyt suoranaisesti huono, mutta ongelmani oli sarjojen muistaminen. En napannut niitä kovinkaan taitavasti. Toisaalta olin ensimmäisen tunnin pois, jolloin muut olivat ehtineet aloittaa sarjaa jo aika pitkällekin. Olen aiemmin käynyt vain jazzin kuukauden mittaisen intensiivikurssin ja sen vuoksi valitsin alkeisryhmän (alkeet1) ja hyvä niin, sillä taso oli minulle juuri sopiva. Vaikka tekniikan osalta olen ehkä muita ryhmässä olevia edellä, juuri tuon sarjojen huonon muistamisen takia pysyttelen visusti alkeissa. En baletissakaan nappaa sarjoja parhaiten, mutta paremmin kuitenkin kuin tänään jazzissa. Baletin sarjat tehdään paljon hitaammin ja huolellisemmin kun jazzissa taas vauhti on kovempi. Ehkä siksi en meinannut oikein pysyä perässä. Minulta puuttuu myös tietty asenne ja heittäytyminen, jota jazziin (ja nykäriinkin) kaivataan. Ronskimpaa otetta siis kaivattaisiin todella!
 No sitten jazzin jälkeen päätin jäädä aikuisbaletin perus2-tason tunnille. Tunti oli haastavampi kuin odotin ja monet asiat olivat minulle vielä vieraita. En esimerkiksi osannut ainuttakaan hyppyä, jota tunnilla tehtiin. Ilmapiiri oli kuitenkin innostunut ja  kannustava. Aivan erilainen kuin nuorempien klassisen baletin tunnilla. Yritin parhaani koko tunnin ajan, vaikka välillä osaamattomuuteni harmitti itseäni suunnattomasti. Aina ei välttämättä edes tunnistanut, että yritän tehdä samaa liikettä kuin muut!! :D. Miten aikuisbaletin ja klassisen baletin tunneilla voi olla noin suuri tasoero? Riippuuko se vain opettajasta? No, sitten tunnin lopuksi menin hetken mielenhäiriöstä kysymään opettajalta saisinko alkaa käymään tunneilla joka perjantai. Opettaja lupasi, jos alan vahvistamaan nilkkojani tosissani. Hänen mukaansa ne ovat vielä aivan liian heikot (varsinkin kärkityöskentelyyn). Lisää nilkkatreeniä siis!
  Minulla on nyt siis kolme eri balettiopea. Yhdestä pidän suunnattomasti, sillä hänen sarjansa ovat ihania ja hän opettaa kannustavasti, mutta vaatii silti oppilailtaan paljon. Toinen opettaja on kurinalainen ja erittäin erittäin vaativa. Hänen tunnillaan oppii lähestulkoon pelon kautta. Kolmas opettaja on myös ihan okei. Hänen tunneistaan minulla ei kuitenkaan ole kovin paljon sanottavaa. Hänen sarjansa eivät ehkä ole yhtä mieluisia verrattaessa kahteen muuhu opettajaan, mutta tämä onkin vain minun mielipiteeni.

Mutta toivottavasti jazzsarjat ja tuon perus2-tason balettijutut alkavat tässä piakkoin sujua. Ainakin otan haasteen vastaan avoimin mielin :). Tuo kuva pienistä balettitossuista kuvastaa tilannettani varsin hyvin, sillä tanssitaitoni on kyllä vielä niin vauvan kengissä kuin olla jo voi. Mutta hei, suuntahan on vain ylöpäin!

5 kommenttia:

 1. Jazz tosiaan on paljon 'rennompaa' kuin baletti, mutta ehkä juuri siksi siitä pidänkin. Kärsivällisyyteni baletin hitaisiin ja tarkkoihin liikkeisiin ei ole mikään kovinkaan hyvä.

  Olen hyvinkin tietämätön, mutta mitä eroa on klassisella ja aikuisbaletilla? :)

  VastaaPoista
 2. Niin se on kyllä totta, että toiset pitävät baletin tarkasta ja keskittymistä vaativista sarjoista. Toiset taas rakastavat jazzin vauhtia ja menevyyttä. Vaikka kyllähän jazzkin tarkkuutta ja keskittymistä vaatii, vähän eri tavalla vain. No ymmärsitte varmaan pointtini! :)

  Hyvä kysymys Anniina tuosta aikuisbaletin ja klassisen baletin erosta. Johdin kirjoituksellani nimittäin ehkä vähän harhaan. Aikuisbaletilla voidaan tarkoittaa kahta eri asiaa eli tällaista helpotettua "jumppabalettia" tai sitten ihan perus klassista balettia, joka aloitetaan vain myöhemmällä iällä (meillä yli 14v.). Tanssikoulussamme aikuisbaletti on juuri tätä jälkimmäistä. Tunti ei siis eroa klassisen baletin tunneista muuta kuin tanssijoiden iän puolesta. Ikähaarukka tunneilla saattaa nimittäin olla aika laajakin.
  Käytin nimityksiä aikuisbaletti ja klassinen baletti vain sen vuoksi, että tanssiopistomme lukujärjestykseen ne on merkitty kyseisellä tavalla.
  Toivottavasti selvensi yhtään! :)

  VastaaPoista
 3. Selveni, kiitoksia! Tuon mukaan käyn itsekin sitten aikuisbaletin tunneilla ja olen yli 14v. Meilläkin tuo ikähaarukka on jotakin 14-40, joten.. :)

  VastaaPoista
 4. Itse harrastan jazztanssia, ja se on aivan IHANAA, kunhan vain pääsee siihen koko juttuun sisälle ja vähän niin kuin tajuaa että mistä on kyse. Jazzihan on periaatteessa tosi samantapaista kuin balettikin, mutta se on vaan jotenkin vapaampaa ja energisempää. Balettikin on ihanaa, mutta vähän liian hidasta ja jotenkin liian tarkkaa mulle :D

  http://maatuskamummo.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin aloitin jazzin nyt uudelleen reippaan vuoden tauon jälkeen ja pakko todeta, että siinä on kyllä sitä jotakin! Oon ihan samaa mieltä sun kanssa! Monesti jazzissa tuntuu, että pääsee toteuttamaan itseään paljon enemmän kuin balettitunneilla ja vähän kuin baletin tekniikka otettaisiin jazzissa käytäntöön. Hassu tunne sisänsä! Baletti on edelleen mulle kuitenkin se ykkösjuttu, mutta jazzi tulee vahvana kakkosena perässä ;) jes!

   Käyn kurkkaamassa myös sun blogia! Kiitti kommentista :)

   Poista